Tylko 5% firm spełnia normy sanitarne UE
Nadchodzi godzina prawdy dla zakładów
mięsnych i mleczarń. Od poniedziałku prawie przez dwa miesiące
inspektorzy Komisji Europejskiej będą objeżdżać Polskę, aby
sprawdzić, jak są przestrzegane wspólnotowe normy sanitarne.
Narazie spełnia je 5 proc. przedsiębiorstw - pisze "Rz".
10.01.2004 | aktual.: 10.01.2004 07:33
Pozostałym grozi wstrzymanie produkcji od 1 maja. Według wiceministra rolnictwa, Jerzego Pilarczyka, taki los czeka około tysiąca zakładów mięsnych i co najmniej 40 mleczarń zatrudniających łącznie kilkanaście tysięcy osób - podaje gazeta.
Dotyczy to tych przedsiębiorstw, które do tej pory nie podjęły żadnych przygotowań. Pozostałym Bruksela da kilka do kilkunastu miesięcy na dokończenie inwestycji. Do tego czasu ich produkty będą jednak sprzedawane wyłącznie w kraju i zostaną oznaczone specjalną, kwadratową pieczątką - informuje "Rz".
Dziennik dodaje, że według wysokich rangą urzędników KE, Bruksela nie użyje jednak tzw. klauzuli ochronnej i nie wstrzyma importu do UE całej żywności z Polski. (PAP)
Więcej: Rzeczpospolita - Wstyd w rzeźni