PolskaTłuszcz z grilla może wywołać raka

Tłuszcz z grilla może wywołać raka

Trudno już sobie wyobrazić wypoczynek na działce bez roznoszącego się wokoło zapachu grillowanej potrawy. Ale uwaga! Specjaliści mówią, że źle przygotowane potrawy z grilla mogą przemienić się w rakotwórczą truciznę.

Tłuszcz z grilla może wywołać raka
Źródło zdjęć: © Thinkstockphotos

15.06.2013 | aktual.: 15.06.2013 08:22

Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że podczas grillowania popełniamy mnóstwo błędów. Podstawowy to układanie potraw na ruszcie i ich pieczenie bezpośrednio nad ogniem. Dlaczego? Bo kapiący np. z kiełbaski tłuszcz spala się w ogniu, wydzielając toksyczne substancje, które następnie okadzają naszą potrawę!

– Podczas tego procesu spalany tłuszcz wydziela węglowodory aromatyczne, które przywierają do mięsa i mogą mieć działanie rakotwórcze – ostrzega lek. Waldemar Pawłowski. Co zatem możemy zrobić? – Używajmy tacek aluminiowych lub blaszanych, na które będzie skapywał tłuszcz – radzi Peter Uchrill, szef kuchni Karczmy w Gietrzwałdzie.

Pamiętaj o tym grillując:

  1. Używaj węgla drzewnego lub brykietu z drzew liściastych

Nie wolno zamiast węgla drzewnego używać drewna przemysłowego, płyt meblowych i innych. Podczas ich spalania mogą uwalniać się trujące substancje zawarte w lakierach, olejach czy bejcach. Toksyny uwalniają się też przy spalaniu żywicy, której dużo zawiera drewno drzew iglastych, szyszki i igliwie.

  1. Do rozpalania tylko naturalna podpałka

Do rozpalania węgla używaj tylko podpałki naturalnej opartej na spirytusie. Nie wolno używać benzyn nafty, czy gazet. Farba drukarska zawiera ołów.

  1. Używaj aluminiowych tacek

Zapobiegają one kapaniu tłuszczu bezpośrednio na rozżarzony węgiel. Spalający się tłuszcz wydziela węglowodory aromatyczne, które przywierają do mięsa i mogą mieć działanie rakotwórcze.

  1. Nie jedz spalonego mięsa

Spożywanie mięsa spalonego na ogniu jest szkodliwe. Takie mięso zawiera w warstwie spalenizny substancje o działaniu rakotwórczym.

  1. Do mięsa z grilla podaj warzywa

Dzięki błonnikowi wspomagają one trawienie oraz pomagają w usunięciu toksyn z organizmu.

Polecamy wydanie internetowe Fakt.pl:
Dożywocie dla Waśniewskiej? To on zdecyduje

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)