Tłusty czwartek – kiedy wypada, historia i znaczenie najbardziej kalorycznego z polskich świąt
Tłusty czwartek coraz bliżej. Już niebawem pączkowe szaleństwo ogarnie dziesiątki Polaków. Rozpuście w czwartek poprzedzający Wielki Post Polacy oddają się od stuleci.
Tłusty czwartek – kiedy wypada
Tłusty czwartek jest świętem ruchomym. Jego data uzależniona jest od tego, kiedy w danym roku przypada Wielkanoc. W 2019 roku tłusty czwartek wypada 28 lutego.
Tłusty czwartek – pochodzenie tradycji
Tłusty czwartek swoje korzenie może mieć jeszcze w starożytnym Rzymie. W czasach pogaństwa ludzie świętowali zakończenie zimy i nadejście wiosny poprzez spożywanie mięsa, słoniny oraz pączków wyrabianych z ciasta chlebowego.
Polski tłusty czwartek związany jest z czasami średniowiecza. Tuż przed nadejściem Wielkiego Postu ludzie opróżniali spichlerze z mięs, owoców oraz cukru przygotowując się w ten sposób do postu. W tamtych czasach tradycyjne pączki na tłusty czwartek zdecydowanie różniły się od tych współczesnych. Nie były słodkie, a ich nadzienie robione było z mięsa oraz słoniny, a nie owoców. Tłusty posiłek popijano m.in. winem i wódką.
Pierwsze słodkie pączki na tłusty czwartek zaczęły pojawiać się około XVI wieku. Nie były jednak nadziewane dżemem lub owocami, jak współcześnie. W ich wnętrzu można było znaleźć migdał lub orzech. Osoba, której się to udało, miała mieć szczęście w życiu.
Tłusty czwartek – ile pączków jedzą Polacy?
W tłusty czwartek zjedzenie co najmniej jednego pączka to obowiązek. Zgodnie z polską tradycją ma to przynosić szczęście w życiu. Polacy traktują to święto bardzo poważnie, ponieważ każdego roku w tłusty czwartek w naszym kraju sprzedaje się około 100 milionów pączków. Statystyczny Polak w tłusty czwartek zjada około 2,5 pączka.