Tłusty czwartek 2019. Prosty przepis na pączki z dowolnie wybranym nadzieniem. Skąd pochodzi zwyczaj objadania się?
Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Większość z nas nie wyobraża sobie tego dnia bez chociaż jednego zjedzonego pączka. W artykule znajdziesz prosty przepis na pączki z dowolnie wybranym nadzieniem.
Tłusty czwartek 2019
Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim wypada tradycyjnie w ostatni czwartek przed Wielkim Postem. Data jego uzależniona jest od Wielkanocy, która jest świętem ruchomym (pierwszej niedzieli po pierwszej wiosennej pełni Księżyca). Tłusty czwartek w tym roku przypada na dzień 28 lutego.
Początków tradycji tłustego czwartku należy doszukiwać się w pogaństwie. Dawniej był to dzień, w którym świętowano odejście zimy i nadejście wiosny. Ucztowanie opierało się na jedzeniu tłustych potraw, głównie mięs oraz piciu wina. Specjalnie na tłusty czwartek przygotowywano także pączki z ciasta chlebowego nadziewane słoniną. W starożytnym Rzymie w podobny sposób obchodzono raz w roku tzw. tłusty dzień.
W Polsce zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej pojawił się dopiero ok. XVI wieku. Różniły się one jednak od tych, który jadamy obecnie. Początkowo w środku ciasta ukrywany był mały orzeszek lub migdał, a ten, kto trafił na taki "szczęśliwy" pączek, miał cieszyć się powodzeniem i dostatkiem.
Przepis na pączki. Sprawdzony pomysł na tłusty czwartek 2019
Przepis na pączki z dowolnie wybranym nadzieniem
Potrzebne składniki:
- 1 kg mąki,
- pół litra mleka,
- ok. 10 żółtek jaj,
- olej,
- 10 dag świeżych drożdży,
- 2 łyżki masła,
- 10 dag cukru,
- 50 ml spirytusu,
- dowolnie wybrane nadzienie (marmolada, krem, czekolada itd.).
Pierwszą rzeczą, jaką należy wykonać, jest rozrobienie drożdży z podgrzanym mlekiem (250 ml), szczyptą cukru i trzema łyżkami mąki. Całość zostawić pod przykryciem na około 10-15 minut. Żółtka i cukier utrzeć na jednolitą masę. Następnie dodajemy do niej mąkę, resztę mleka oraz rozrobione już drożdże.
Tak sporządzone ciasto wyrabiamy do momentu, aż przestanie kleić się do rąk, po czym wlewamy do niego rozpuszczone (ostygłe) masło oraz spirytus. Ten drugi sprawi, że zawarte w cieście białko szybciej zetnie się podczas smażenia. Przykryte ciasto odstawiamy w ciepłym miejscu na około godzinę. W tym czasie powinno ono podwoić swoją objętość.
Jeśli ciasto jest już gotowe, delikatnie je rozwałkowujemy i wycinamy krążki lub formujemy kulki, z których powstaną pączki. Aby podczas wałkowania ciasto nie kleiło się do blatu i wałka, posypujemy je mąką. Uformowane bułeczki pozostawić jeszcze pod przykryciem do wyrośnięcia na około 30 minut. Wrzucać je następnie do rozgrzanego oleju (ten powinien sięgać dokładnie do połowy ciastka).
Po mniej więcej dwóch minutach smażenia należy przewrócić pączka na drugą stronę. Następnie wyciągamy gotowy przysmak na papierowy ręcznik i czekamy, aż ocieknie z tłuszczu.
Źródło: kuchnia.wp.pl