Telewizyjni kucharze to flejtuchy?
Prowadzący telewizyjne programy kulinarne dają fatalny
przykład, jeśli chodzi o higienę - ostrzegają brytyjskie władze
sanitarne.
08.07.2008 | aktual.: 08.07.2008 18:14
Szefowie kuchni nie myją warzyw i pozwalają na to, aby surowe mięso miało kontakt z innymi produktami - zauważyła dr Layla Jader z walijskiej służby zdrowia na konferencji w Edynburgu.
Jader powołała się na programy BBC "Ready, Steady, Cook" czy "Celebrity MasterChef", ale twierdzi, że całe środowisko ma z tym problemy - podaje portal BBC.
Takie programy oglądają także ludzie bezkrytyczni. Powinno się im dawać dobry przykład. Naprawdę jestem sfrustrowana, tyle się tego naoglądałam. Przynoszą warzywa, otwierają torbę i bez umycia ich robią sałatkę- skarży się Jader.
To nieodpowiedzialne. Jeszcze, żeby powiedzieli: spieszymy się, ale wy umyjcie sałatę i warzywa przed podaniem - dodała.
Z kolei na mięsie jest mnóstwo drobnoustrojów. Używając tych samych przyborów kuchennych wszystkie przenosi się z mięsa na warzywa, które jemy świeże - alarmuje, dodając że zatrucia mogą być najgroźniejsze przy wysokich temperaturach.