Szokujące doniesienia o żywności w Chinach
Chinami dzień po dniu wstrząsają skandale ze skażoną żywnością. Najnowszy dotyczy sprzedaży na ulicach Pekinu, popularnych szaszłyków. Wątpliwości co do pochodzenia mięsa narosły po tym, jak jeden z amatorów szaszłyków zatruł się ... trutką na szczury.
23.07.2013 | aktual.: 23.07.2013 08:32
Szczególnie latem,nieomal na każdym rogu większej ulicy w Pekinie można spotkać sprzedawców szaszłyków. Największą popularnością cieszą się szaszłyki z baraniny. Po spożyciu takich właśnie do pekińskiego szpitala trafił 20-latek z objawami zatrucia substancją stosowaną do eksterminacji szczurów. W Pekinie zamiast baraniego mięsa do szaszłyków nieuczciwi sprzedawcy stosują mięso gryzoni, psów i kotów, do którego jedynie dodawany jest barani tłuszcz.
Skandal ujawniono zaledwie kilka dni po odkryciu w kostkach lodu wielu pekińskich restauracji sieci„fast-foodów” przekroczonego poziomu bakterii. W sieci KFC standard wody używanej do robienia kostek lodu, 13-krotnie przekraczał normy dla wody stosowanej w chińskich toaletach.