Święta droższe niż rok temu. Za niektóre produkty zapłacimy więcej
Polska Federacja Producentów Żywności informuje, że aż o kilkadziesiąt złotych więcej zapłacimy za świąteczne jedzenie niż w zeszłym roku. Na przestrzeni ostatniego roku, ceny wzrosły o 4-5 procent.
Największa podwyżka cen zauważalna jest w przypadku ryb, warzyw, owoców oraz masła. Za kilogram karpia możemy zapłacić aż 20 złotych.
.
- Podwyżki cen sięgały w tym przypadku nawet 15-20 procent. Główny powód to poważna susza. To spowodowało wzrost kosztów produkcji, mniejszy przyrost ryb i wzrost cen pasz. Efektem jest wysoka cena. Wigilia jest jednak raz do roku, zachęcam wszystkich, żeby mniejszą uwagę zwracali na cenę, a większą na jakość produktów. Oczywiście, wszystko w miarę możliwości swojego portfela – informuje Andrzej Gantner, dyrektor Polskiej Federacji Producentów Żywności.
Styczeń 2019 – kolejny wzrost cen?
Według prognoz ekonomistów oraz producentów żywności, rok 2019 może powitać nas następnymi podwyżkami cen. Głównym miałyby być przewidywane podwyżki opłat za prąd i zmiany w podatku VAT. Najwyższa stawka zagrozić może napojom zawierającym więcej niż 20 procent soku. Może ona wzrosnąć z 8 do 23 procent.
- W ostatnich tygodniach zaczęliśmy zauważać rosnące ceny cukru, choć wciąż są stabilne. Także mąka jest relatywnie tania. Stabilne są ceny oleju rzepakowego. Musimy jednak podkreślić, że przez prawie trzy lata mieliśmy w Polsce tak zwaną deflację, czyli ceny żywności spadały. W ubiegłym roku pojawiła się inflacja i rosnące ceny. Główne powody to rosnące ceny produkcji w przetwórstwie żywności oraz klęski takie jak susza - mówi Andrzej Gantner dla RMF FM.
Ekonomiści dodają, że kolejnym czynnikiem wpływającym na podwyżki cenowe są coraz większe koszty pracy. Z tego powodu pojawią się brak pracowników w rolnictwie oraz przemyśle.