Smród luksusu
Pokazują pozycje społeczną, są wyznacznikiem luksusu i oznaką dobrego smaku. Nie zaszkodziły im kampanie antynikotynowe. Coraz więcej osób pozwala sobie na chwilę zapomnienia w cygarowym dymie. Do grona palaczy, dotychczas zawężonego jedynie do mężczyzn, trafia więcej kobiet. Dobre cygaro wymaga, żeby poświęcić należny mu czas. Można palić samemu, pogrążając się w zadumie. Można to robić również w doborowym towarzystwie innych palaczy, przy dobrym trunku. Dla takich właśnie fanów cygarowego dymu organizowane są w klubach "smokers night". Wykwintne dania, doborowe trunki i miłośnicy cygar spotykają się na, aby wspólnie delektować się ich smakiem.
Samo palenie cygara to rytuał, od którego nie ma odstępstw. Stąd istotne jest, aby poświęcić temu zajęciu odpowiednio dużo czasu. Wypalenie niektórych gatunków może zając ponad godzinę, a średnio trwa około 30 minut. Tak więc wszelki pośpiech może zniweczyć całą przyjemność palenia. Proces palenia należy zacząć od odpowiedniego przycięcia cygara. Można zrobić to specjalnie do tego celu stworzonymi gilotynkami lub nożyczkami, uważając, aby ścięcie nie było zbyt małe lub zbyt duże. Nieodpowiednie postępowanie na tym etapie spowodować może zbyt szybkie wypalenie się cygara (ścięcie za duże) lub trudności w zaciąganiu (zbyt małe).
Istotne jest też odpowiednie zapalenie. Do tej czynności przeznaczone są długie zapałki, gdyż cygaro należy przypalać przez dłuższą chwilę, uważając jednak, by nie trzymać w płomieniu jego samego. Bywa, że podczas palenia cygaro zgaśnie. Należy wtedy odczekać chwilę przed ponownym zapaleniem.
Wszystko przez Kolumba
Znane były już Majom. Wykorzystywali je do celów religijnych. Do Europy trafiła poprzez hiszpańskich konkwistadorów. Ręcznie robione cygara pochodzą głównie z krajów Ameryki Południowej. Uprawy wymagają bowiem odpowiednio ciepłego i wilgotnego klimatu. Cygara różnią się od siebie w zależności od kraju pochodzenia, procesu produkcji (wytwarzane ręcznie lub maszynowo) czy użytego liścia. Im liść jest jaśniejszy, tym smak łagodniejszy. Bardzo ważny jest też sposób przechowywania. Najlepiej gdy cygara są trzymane w tzw. humidorach, zapewniających im odpowiednią wilgotność.
- Jednym z wyznaczników jakości cygara są widoczne na nim żyłki liścia. Jeżeli takie żyłki są mało widoczne lub ich nie ma, to mamy do czynienia z towarem gorszej jakości. Dobrze zarysowany układ liścia oznaczać może, że jest to cygaro z górnej półki - mówi Adam Szczygielski z firmy Profesjonal, zajmującej się sprzedażą wyrobów tytoniowych. - Cygaro może być zrobione z liścia zwijanego ręcznie albo maszynowo. Występują cygara z liścia zwijanego, takie, którego liść wierzchni jest w całości, a w środku liść cięty. Niektóre są robione z bibuły tytoniowej. Te najczęściej są aromatyzowane. Moim zdaniem, dobre cygaro musi śmierdzieć. Takie są właśnie najlepsze cygara kubańskie - Cochiba, Montecristo czy Romeo i Julia. Najdroższe kosztować mogą nawet 70 złotych za sztukę.
Nie tylko dla mężczyzn
Gwiazdy światowego formatu, jak Madonna czy Jennifer Lopez, otwarcie przyznają, że lubią zapalić cygaro. W Polsce kobiety palące cygara są uważane za emancypantki. - Kobiety bardzo rzadko kupują cygara dla siebie - mówi jeden z pracowników sklepu tytoniowego Malaga. - Jeśli już kupują, to dla swoich mężów. Często wybierają też cygara, które są ciekawym prezentem. Ale nawet wtedy nie zwracają uwagi na markę czy smak cygara. Tutaj liczy się ładne opakowanie i korzystna cena.
- Panie również sięgają po cygara. Znacznie chętniej jednak palą cygaretki, przede wszystkim te aromatyzowane i z ustnikami - twierdzi z kolei Adam Szczygielski. Jak wszystkie wyroby tytoniowe, także cygara nie są obojętne dla naszego zdrowia. Należy o tym pamiętać, aby nie zatracić się w tej rozrywce.
- Fajka czy cygaro to bardziej sposób spędzania wolnego czasu, hobby i rodzaj relaksu, niż poważny nałóg. Pali się je w szczególnych okolicznościach, często wśród doborowego grona przyjaciół - podsumowuje Adam Szczygielski.
BOB