Śmiercionośne bakterie w serze
Bakterie listeria monocytogenes, zawarte w
szwajcarskim serze, stały się najprawdopodobniej przyczyną śmierci
dwojga starszych ludzi - poinformowały władze kantonu Neuchatel
(zachodnia Szwajcaria).
07.06.2005 12:20
Najprawdopodobniej bakterie te spowodowały również dwa poronienia. Władze przestrzegają ludność przed jedzeniem produkowanego w Neuchatel miękkiego sera Tomme. Kobiety ciężarne, jako szczególnie zagrożone, wezwano do pilnego skontaktowania się z lekarzem.
Listeria monocytogenes jest niewielką Gram-dodatnią pałeczką, występującą powszechnie w środowisku człowieka, mogącą jednak wywołać (w szczególności u ludzi z obniżoną odpornością immunologiczną) ciężką chorobę zwaną listeriozą.
W 1987 r. bakterie listeria monocytogenes w innym szwajcarskim serze - Vacherin Mont d'or - spowodowały śmierć 30 ludzi.