ŚwiatSłodycze Cadbury przyczyną salmonelli

Słodycze Cadbury przyczyną salmonelli

Brytyjska Agencja Ochrony Zdrowia poinformowała, że przyczyną częstych zachorowań na salmonellę w ostatnich miesiącach były produkty firmy Cadbury Schweppes.

21.07.2006 | aktual.: 21.07.2006 17:41

Po gruntownym przeanalizowaniu wszystkich dostępnych dowodów stwierdziliśmy, że spożywanie produktów Cadbury Schweppes jest najbardziej wiarygodnym wyjaśnieniem pojawienia się w ostatnich miesiącach w Wielkiej Brytanii salmonelli montevideo - powiedział przedstawiciel agencji. Szacuje się, że 37 z 56 odnotowanych od marca do lipca przypadków zachorowań było związanych z produktami Cadbury.

W czerwcu firma wycofała prewencyjnie siedem produktów ze sklepów w Wielkiej Brytanii i Irlandii w związku z obawami przed salmonellą. Szybko zidentyfikowano przyczynę możliwego skażenia produktów, jednak usunięto ją dopiero po pewnym czasie. Okazało się także, że śladowe ilości bakterii firma wykryła w swoich słodyczach już styczniu, jednak nie sądziła, że może to być groźne.

Rzecznik Cadbury przeprosił wszystkich, którzy ucierpieli wskutek tego zaniedbania. Zapowiedział również, że firma wprowadziła skuteczniejsze procedury kontrolne, które spowodują wykrycie i zniszczenie każdego produktu, niezależnie od tego, jak śladowe ilości salmonelli zostaną znalezione.

Zdaniem Agencji Ochrony Zdrowia niebezpieczeństwo już minęło. Od 29 czerwca nie odnotowano nowych zachorowań. Po tym incydencie straciły jednak na wartości akcje Cadbury.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)