Słodkie desery dla ludzi na diecie
Jedna z tokijskich kawiarni
wyspecjalizowała się w niskokalorycznych deserach, wykorzystując
właściwości pewnej afrykańskiej rośliny, która sprawia, że kwaśne
potrawy smakują słodko jak miód.
Owa roślina to synsepal słodki (Synsepalum dulcificum), krzew lub niewielkie drzewo z rodziny sączyńcowatych (Sapotaceae) występujący w zachodniej Afryce. Jego owoce zawierają proteinę zwaną mirakuliną, która oddziałuje na kubki smakowe, sprawiając, że wszystko staje się słodkie.
Ten efekt, wywoływany przez sok z jagód synsepala, trwa od 30 do 60 minut; można go przerwać wcześniej, pijąc gorącą herbatę lub wodę.
Można zjeść całą cytrynę i będzie smakowała słodko - zapewnia przedstawiciel firmy, która prowadzi ową kawiarnię. Żaden z serwowanych tam deserów nie ma więcej niż 100 kalorii.
Synsepal słodki jest znany od wieków, ale jego owoce nie cieszyły się dotąd zbyt wielką popularnością, ponieważ łatwo się psują. Japończycy opracowali jednak ostatnio metodę mrożenia tych owoców, zapewniając sobie ciągłość dostaw.