Słodki symbol Wiednia obchodzi 175. urodziny
Występ hiszpańskiej sopranistki Montserrat Caballe uświetnił w Wiedniu obchody 175. urodzin tortu Sachera - słodkiego symbolu Wiednia.
12.04.2007 | aktual.: 13.04.2007 07:03
Historia tego czekoladowego przysmaku rozpoczęła się w 1832 roku, gdy pod nieobecność szefa kuchni młody kucharz na dworze księcia Metternicha - Franz Sacher otrzymał odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla gospodarza i jego wymagających gości. Opracował wówczas silnie strzeżony do dziś przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową.
Jego syn Eduard wybudował w centrum Wiednia w 1876 roku hotel "Sacher". Właśnie na tarasie tego hotelu, usytuowanego naprzeciwko opery, ustawiono w czwartek metrowej średnicy tort i Caballe wykonała arię z opery "Peleas i Melizanda" Claude'a Debussy'ego.
Obecnie co roku produkowanych jest 360 tysięcy tortów Sachera. Sprzedawane są w specjalnych, jasnych drewnianych pudełkach. Jedna trzecia tortów trafia na eksport, jedna trzecia do austriackich cukierni, a pozostała część oferowana jest na porcje w kawiarniach i restauracjach należących do sieci hoteli "Sacher".