Trwa ładowanie...

Ruda Śląska. Będzie dalszy remont hali sportowej. Teraz czas na jej wnętrze

Wkrótce rozpocznie się kolejny etap modernizacji hali widowiskowo–sportowej Miejskiego Ośrodka Sportu i Rekreacji w Halembie. Po pracach na zewnątrz obiektu, teraz przyszedł czas na remont wnętrza.
Share
Ruda Śląska. Wnętrze hali w Halembie przejdzie gruntowny remont.
Ruda Śląska. Wnętrze hali w Halembie przejdzie gruntowny remont.Źródło: UM Ruda Śląska
d3lvpt5

Miasto zakończyło przetarg na prace wewnątrz hali sportowej w Halembie. Remont obejmie aranżację sanitariatów oraz przebudowę instalacji sanitarnych. Rozpoczęcie prac planowane jest w pierwszym kwartale bieżącego roku.

- Chcemy, aby halembska hala przez wiele kolejnych lat służyła naszym mieszkańcom do celów sportowych i kulturalnych, dlatego duży nacisk kładziemy na jej modernizację – podkreślaGrażyna Dziedzic, prezydent Rudy Śląskiej. - Prace wykonywane są etapami, żeby nie kolidowały z odbywającym się tam zajęciami. Już wkrótce rozpoczniemy inwestycję, która będzie kosztowała prawie 1,3 mln zł. Na jej realizację wykonawca ma 4 miesiące od momentu przekazania terenu budowy - dodaje prezydent.

Ruda Śląska. Remont hali sportowej w Halembie

Planowany remont obejmie przebudowę instalacji centralnego ogrzewania i wentylacyjnej oraz instalacji wodno-kanalizacyjnej wraz z przeciwpożarową, a także remont i aranżację sanitariatów w przyziemiu. Obecnie istniejące toalety zostaną wyremontowane, powstanie też toaleta dla niepełnosprawnych.

d3lvpt5

Dodajmy, że w 2019 roku wykonano już termomodernizację obiektu. Wymieniona została stolarka okienna i drzwiowa, wykonano też docieplenie dachu, odwodnienia połaci dachowej, roboty elektryczne zewnętrzne oraz instalację odgromową. Zadanie obejmujące termomodernizację obiektu kosztowało prawie 6,5 mln zł.

Wybudowany w latach 80. budynek hali im. Rudzkich Olimpijczyków liczy 3825 m². W części widowiskowej jest jednokondygnacyjny z charakterystyczną amfiteatralną widownią na 570 miejsc siedzących. Tam też znajduje się boisko o wymiarach 22m x 42m oraz scena 14m x 3,6m z możliwością powiększenia głębokości. W budynku zlokalizowane są pomieszczenia kawiarni, sali dyskotekowej, sali klubowej oraz fitness klubu.

Sprawa Polaka w Anglii. Prof. Maksymowicz wyjaśnia różnicę w podejściu do pacjenta

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3lvpt5

Podziel się opinią

Share
d3lvpt5
d3lvpt5
Więcej tematów