Rogal świętomarciński unijnym produktem regionalnym
Rogal świętomarciński został zarejestrowany
jako regionalny produkt chronionych nazwą i oznaczeniem
geograficznym przez Unię Europejską - poinformował Stanisław Budka z cechu cukierników w Poznaniu.
03.11.2008 23:00
Rogale są wypiekane z ciasta półfrancuskiego, z nadzieniem z białego maku, wanilii, mielonych daktyli, cukru, śmietany, rodzynek, masła i skórki pomarańczowej. Takiej receptury muszą przestrzegać wielkopolscy cukiernicy przy pieczeniu tego smakołyku, aby mógł on spełnić zaszczytne miano rogala marcińskiego.
Rogal świętomarciński został zarejestrowany w grupie środków spożywczych, obok chleba, ciast, ciastek, wyrobów cukierniczych, herbatników i innych wyrobów piekarskich.
Poznański rogal wypiekany jest z okazji 11 listopada - Dnia Święta Niepodległości oraz poznańskich lokalnych uroczystości poświęconych św. Marcinowi, patronowi jednej z głównych ulic Poznania.
Tradycja sięga XIX wieku. W listopadzie 1891 roku proboszcz kościoła św. Marcina zaapelował do wiernych, aby wzorem świętego zrobili coś dla biednych. Na apel proboszcza odpowiedział cukiernik Józef Melzer, który sprzedawał rogale bogatym, a biednym rozdawał za darmo.
Według szacunków cukierników, w Poznaniu między 9 a 11 listopada zjedzonych zostanie około 400 ton rogali.