Rarytasy warte majątek. Niektóre znaleźć można w Polsce
Grzyby w niektórych kuchniach świata bywają ekskluzywnymi, pożądanymi rarytasami. Niektóre z gatunków osiągają ceny sięgające setek tysięcy złotych za kilogram. Co ciekawe, kilka z tych najdroższych można znaleźć w polskich lasach.
- Yartsa Gunbu, najdroższy grzyb świata, rośnie w Tybecie i Himalajach. Osiągając cenę nawet 260 tys. zł za kilogram.
- Biała trufla z Piemontu to symbol luksusu. Jej ceny na aukcjach sięgają 33 tys. zł za kilogram.
- Matsutake, znany jako gąska sosnowa, występuje również w Polsce, a jego cena w Japonii to blisko 16 tys. zł za kilogram.
Jakie grzyby są najdroższe na świecie?
Grzyby potrafią zadziwiać nie tylko smakiem, ale i ceną. Najdroższe na świecie są grzyby yartsa gunbu, znane również jako kordyceps chiński lub maczużnik chiński, często też nazywany "himalajską viagrą".
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wielkie wydarzenie w Helu. Przyciąga turystów z całego Polski i innych krajów
Cena jest wysoka, bo takie grzybobranie odbywa się na ogromnej wysokości w Tybecie, pomiędzy 3000 a 5000 m n.p.m. Na dodatek yartsa gunbu to nie do końca "tylko" roślina. Rozwija się jedynie pasożytując na larwie ćmy doprowadzając do jej mumifikacji. Dlatego kordyceps chiński opisywany jest jako "grzyb zombie"
Innym luksusowym grzybem jest biała trufla z Piemontu. Jej intensywny aromat i smak sprawiają, że trafia na stoły najlepszych restauracji. Trufle rosną pod ziemią, a do ich poszukiwań używa się specjalnie szkolonych psów.
Czy najdroższe grzyby można znaleźć w Polsce?
Niektóre z najdroższych grzybów świata można znaleźć także w Polsce. Matsutake, znany u nas jako gąska sosnowa, został odkryty w Gdańsku i gminie Zawoja. Choć najczęściej kojarzony jest z Japonią, jego obecność w Polsce jest potwierdzona.
Przeczytaj również: Waldemar Żurek pojawił się na KRS. "Będę dążył do opuszczenia przez was tego budynku"
Smardze to kolejny przykład rzadkich grzybów, które występują w polskich lasach. Choć przez wiele lat były objęte ścisłą ochroną, od 2014 r. podlegają jedynie ochronie częściowej. Cenione za delikatny, orzechowy smak, smardze są popularne w kuchni francuskiej.
Źródło: PolsatNews