Przez 10 godzin gotowano potrawę ważącą 13 ton
10 godzin trwało w stolicy Indii gotowanie największego na świecie biryani, czyli tradycyjnego dania południowoindyjskiej. Gotowa potrawa ważyła 13 ton. Kulinarne osiągnięcie kilkudziesięciu kucharzy ma zostać wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa.
02.03.2008 | aktual.: 02.03.2008 19:57
Galeria
[
]( http://wiadomosci.wp.pl/tyle-biryani-na-raz-jeszcze-nie-widziales-6038645903983233g )[
]( http://wiadomosci.wp.pl/tyle-biryani-na-raz-jeszcze-nie-widziales-6038645903983233g )
Tyle biryani na raz jeszcze nie widziałeś...
W przygotowaniu gigantycznego biryani wzięło udział 60 kucharzy z całych Indii. Podstawowym składnikiem potrawy był ryż, którego zużyto trzy tony. Kolejne składniki potrawy to 1200 litrów oleju palmowego, prawie cztery tony warzyw oraz 100 kilogramów przypraw m.in. ostrej papryki chilli. Potrzebna była także woda, której zużyto ponad sześć tysięcy litrów.
Wielkie gotowanie odbyło się na stadionie Nehru w Delhi. Gigantyczny kocioł ustawiono nad liczącym blisko metr wysokości paleniskiem, a kucharze ubrani byli w specjalne stroje chroniące przed żarem.
Ugotowana potrawa została przekazana lokalnym sierocińcom.
Na razie w Księdze Guinnessa nie ma jeszcze kategorii biryani, ale organizatorzy przedsięwzięcia wierzą, że ich wyczyn zostanie do niej wpisany.
Krzysztof Renik