Przechlewo. Wyciek amoniaku w zakładach mięsnych. Ewakuowano kilkaset osób
Przechlewo na Pomorzu. W Zakładach Mięsnych GoodValley doszło do wycieku amoniaku. Ewakuowano wszystkich pracowników - ok. 400 osób. Akcja zabezpieczania zbiornika może potrwać kilka godzin.
- Wyciek amoniaku w Zakładach Mięsnych GoodValley w Przechlewie
- Na miejscu natychmiast pojawili się strażacy
- Ewakuowano wszystkich pracowników zakładu
Przechlewo. Do wycieku amoniaku w Zakładach Mięsnych GoodValley doszło tuż przed godziną ósmą rano. Na miejscu błyskawicznie pojawili się strażacy z Przechlewa, tuż po nich dojechali ich koledzy z Człuchowa, Koczały i Rzeczenicy.
Zobacz także: Ewakuacja w Skórczu. Ryzyko wycieku amoniaku
Ze względu na zagrożenie wybuchem - rozszczelnił się zbiornik, w którym było ok. tony amoniaku - ewakuowano wszystkich pracowników zakładu - ok. 400 osób.
Zobacz także: Wyciek amoniaku w zakładach drobiarskich
- Przyjedzie grupa ratownictwa chemicznego z Bytowa, która zajmie się zabezpieczeniem rozszczelnienia i całości i dopiero wtedy będziemy myśli o przywróceniu funkcjonowania zakładu do normalności - powiedział portalowi czluchow.naszemiasto.pl Marek Lubiński, zastępca komendanta PSP w Człuchowie. - Ktoś to zauważył i całe szczęście, że nic poważnego się nie stało.
W zakładzie jest łącznie ok. 5-6 ton amoniaku.
Źródło: dziennikbaltycki.pl, czluchow.naszemiasto.pl