Problemy z pamięcią? Brakuje ci "dobrego" cholesterolu
Zbyt niski poziom tzw. dobrego cholesterolu może mieć związek z utratą pamięci i chorobą Alzheimera - informuje pismo "Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology".
02.07.2008 | aktual.: 02.07.2008 12:21
Naukowcy z University College w Londynie oraz instytutu INSERM we Francji przeprowadzili badania na 3672 pracownikach służby cywilnej. Okazało się, że niski poziom "dobrego" cholesterolu HDL miał związek z gorszą pamięcią. Zdaniem autorów, badając poziom i rodzaj cholesterolu, lekarze mogliby wykrywać pacjentów z podwyższonym ryzykiem demencji na podstawie badań krwi.
Wiadomo, że poziomy "dobrego" (HDL) i "złego" (LDL) cholesterolu we krwi mają istotny wpływ na rozwój na przykład chorób serca czy udaru mózgu. Im więcej HDL, tym mniejsze ryzyko zwężenia naczyń krwionośnych. Są też dowody, że może zapobiegać powstawaniu w mózgu amyloidowych złogów, typowych dla choroby Alzheimera. Regularnie ćwicząc i zastępując nasycone tłuszcze na przykład oliwą z oliwek, można podwyższyć poziom "dobrego" cholesterolu.