Polski drób znowu może być eksportowany do Chin
Po prawie dwóch latach przerwy chiński rynek ponownie został otwarty dla eksportu polskiego mięsa drobiowego.
Generalna Administracja Celnej Chińskiej Republiki Ludowej przywróciła prawa do eksportu polskiego drobiu. Prawo to będzie miało pięć zakładów mięsa drobiowego oraz jedna chłodnia.
Obostrzenia eksportu polskiego drobiu do Chin
Do Chin będzie mogło być wysłane mięso drobiowe wyprodukowane po 19 lipca 2018 roku, a wysyłkom będzie musiało towarzyszyć świadectwo zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych. Krajowa Rada Drobiarska mimo to uważa, że prawo eksportu jest jednym z najbardziej znaczących sukcesów na przestrzeni ostatnich kilku miesięcy.
*Polski drób mógł być już wcześniej eksportowany do Chin. Jednak ze względu na wystąpienia w Polsce ptasiej grypy – Chiny wstrzymały handel w grudniu 2016 roku. *
Warto zaznaczyć, że Polska jest największym producentem drobiu w Europie i obecnie jedynym krajem europejskim, który ma możliwość eksportu drobiu do Chin. Poza Polską taką możliwość ma jedynie pięć krajów na świecie – między innymi USA i Brazylia.