Polacy jedzą na potęgę. Niewielu wie, czym ryzykuje
Polacy rozkochali się w szparagach. Niestety sezon na to warzywo trwa bardzo krótko. Wiele osób korzysta więc i rozsmakowuje się w nim na potęgę. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieje pewne ryzyko.
Jak czytamy w serwisie planeta.pl, na szparagi warto bardzo uważać i nie przesadzać z ich jedzeniem. Badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu bowiem przekazali, że warzywo to może być dla ludzi trujące.
Czytamy, że szparagi naturalnie absorbują szkodliwe substancje z gleby takie, jak pestycydy, chlorany i metale ciężkie. Dlatego spożywanie ich w nadmiernych ilościach może być niebezpieczne. Mogą negatywnie wpływać na wątrobę, nerki czy płuca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Siedział na barierce mostu we Wrocławiu. Było podejrzenie, że skoczy
Bardzo ważne, gdzie kupujemy szparagi. Zakup szparag z niepewnego źródła może skończyć się uszczerbkiem na zdrowiu.
Najlepiej jak warzywo pochodzi od lokalnych dostawców, którzy stosują naturalne metody uprawy. Warto też kupować szparagi w sezonie, ponieważ wtedy ich uprawa nie jest sztucznie modyfikowana.
Źródło: planeta.pl