Polacy jedzą na potęgę. Niewielu wie, czym ryzykuje
Polacy rozkochali się w szparagach. Niestety sezon na to warzywo trwa bardzo krótko. Wiele osób korzysta więc i rozsmakowuje się w nim na potęgę. Trzeba jednak wiedzieć, że istnieje pewne ryzyko.
31.07.2024 11:46
Jak czytamy w serwisie planeta.pl, na szparagi warto bardzo uważać i nie przesadzać z ich jedzeniem. Badacze z Ogrodu Botanicznego w Hamburgu bowiem przekazali, że warzywo to może być dla ludzi trujące.
Czytamy, że szparagi naturalnie absorbują szkodliwe substancje z gleby takie, jak pestycydy, chlorany i metale ciężkie. Dlatego spożywanie ich w nadmiernych ilościach może być niebezpieczne. Mogą negatywnie wpływać na wątrobę, nerki czy płuca.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Bardzo ważne, gdzie kupujemy szparagi. Zakup szparag z niepewnego źródła może skończyć się uszczerbkiem na zdrowiu.
Najlepiej jak warzywo pochodzi od lokalnych dostawców, którzy stosują naturalne metody uprawy. Warto też kupować szparagi w sezonie, ponieważ wtedy ich uprawa nie jest sztucznie modyfikowana.
Źródło: planeta.pl