Trwa ładowanie...
03-04-2008 15:04

Pij kawę, uchronisz się przed chorobą Alzheimera

Nie wyobrażasz sobie poranka bez kawy? Oprócz pobudzenia możesz zyskać coś więcej. Okazuje się, że filiżanka kawy dziennie może obniżać ryzyku choroby Alzheimera związane z tłustą dietą - wynika z pracy opublikowanej na łamach pisma "Journal of Neuroinflammation".

Pij kawę, uchronisz się przed chorobą AlzheimeraŹródło: Jupiterimages
d4kk3qp
d4kk3qp

Naukowcy przypominają, że tłusta dieta prowadzi do wzrostu poziomu cholesterolu we krwi, a ten jest uważany za czynnik ryzyka alzheimera - choroby neurologicznej, która niszczy pamięć i osobowość. Jest to prawdopodobnie związane z tym, że cholesterol osłabia tzw. barierę krew-mózg, która chroni centralny układ nerwowy przed kontaktem z toksycznymi związkami, mikroorganizmami, lekami, czy komórkami i - co za tym idzie - przed uszkodzeniem.

Barierę krew-mózg tworzą ściśle ze sobą połączone komórki naczyń krwionośnych. Dzięki temu, krążenie krwi w mózgu jest oddzielone od krążenia reszty naszego organizmu, a do tkanki nerwowej przenikają tylko niezbędne cząsteczki. Do uszkodzenia bariery krew-mózg dochodzi w przypadku wielu schorzeń neurologicznych - oprócz alzheimera, w przypadku urazu głowy, udaru mózgu, choroby Parkinsona, stwardnienia rozsianego oraz demencji związanej z infekcją HIV.

Naukowcy z Uniwersytetu Północnej Dakoty prowadzili badania na królikach, którym podawali dziennie 3 mg kofeiny. Odpowiadałoby to jednej filiżance kawy dla osoby o średniej masie ciała (tj. 70-80 kg). W czasie doświadczenia dietę zwierząt wzbogacono w cholesterol.

Testy wykonane po 12 tygodniach ujawniły, że bariera krew-mózg była znacznie mocniejsza u królików, którym podawano kofeinę.

d4kk3qp

Po raz pierwszy udało się wykazać, że regularne przyjmowanie kofeiny chroni barierę krew-mózg przed szkodliwym wpływem cholesterolu - komentuje biorący udział w badaniach Jonathan Geiger.

Jak podejrzewają naukowcy, działanie kofeiny polega na utrzymywaniu wysokiej aktywności genów, które odpowiadają za ścisły kontakt komórek tworzących tę ważną barierę. Są to geny kodujące białka tzw. ścisłych połączeń komórkowych. Dzięki tym białkom komórki bariery krew-mózg mocno do siebie przylegają, co zapobiega przedostawaniu się "niepowołanych" cząsteczek do mózgu.

Według badaczy, najnowsze wyniki stanowią potwierdzenie dla wcześniejszych obserwacji, z których wynikało, że kofeina może chronić przed szybkim osłabieniem pamięci w starszym wieku oraz przed chorobą Alzheimera.

Kofeina jest bezpiecznym i łatwo dostępnym związkiem, a jej zdolność do stabilizowania bariery krew-mózg oznacza, że może ona odegrać ważną rolę w leczeniu różnych schorzeń neurologicznych - konkluduje Geiger.

d4kk3qp
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d4kk3qp
Więcej tematów