Piernikowa szopka w Kazimierzu Dolnym
Piernikowa szopka stanęła w kościele
parafialnym w Kazimierzu Dolnym nad Wisłą. Wykonała ją znana ze
swych wyrobów w kraju i w świecie miejscowa Piekarnia Sarzyński we
współpracy z tutejszym Kolegium Sztuk Pięknych Uniwersytetu Marii
Curie-Skłodowskiej.
24.12.2003 16:35
Szopka została ustawiona w jednej z bocznych kaplic kościoła. Ma dwa metry kw. powierzchni. Tradycyjne, szopkowe figury, w tym Św. Rodziny, pastuszka, trzech króli, a także zwierzątek umieszczono w kazimierskiej scenerii. Wszystko zostało wykonane z piernika.
Na szopkę zużyto ok. 60 kg ciasta piernikowego przygotowanego według starych, polskich receptur, ujawnił znany kazimierski cukiernik Cezary Sarzyński. Piernikowe ozdoby zawisły także na kościelnych choinkach.
Kazimierską farę od środy wypełnia, kuszący podniebienie, aromat piernikowego ciasta. Ta pyszna, kolorowa szopka po okresie świątecznym, jak się przewiduje, zostanie zjedzona.
Na pewno będzie smakować, wszak wykonana została pod okiem wytrawnego znawcy tajników piernikowego ciasta. Cezary Sarzyński trzy lata temu zdobył złoty medal na mistrzostwach świata w pieczeniu pierników w Holandii.