Picie herbaty chroni pęcherzyk żółciowy
Picie herbaty zmniejsza ryzyko powstania kamieni i raka w pęcherzyku żółciowym, zwłaszcza u pań. Świadczą o tym wyniki chińskich badań.
10.07.2006 17:00
Kamienie żółciowe częściej diagnozuje się u kobiet, zwłaszcza otyłych. Występują w drogach, którymi żółć przedostaje się z wątroby do jelita cienkiego.
Jeśli kamień zablokuje ujście pęcherzyka żółciowego, pojawiają się wymioty z mdłościami, uczucie dyskomfortu i bóle skurczowe, promieniujące od prawej okolicy żeber do serca. Gdy pojawią się te objawy, najczęściej usuwa się woreczek.
Natomiast nowotwory dróg żółciowych są rzadkie, ale bardzo groźne - pisze dr Ann W. Hsing z National Cancer Institute w Bethesda (USA) w "International Journal of Cancer".
Oprócz kamieni żółciowych czynniki ryzyka nowotworów dróg żółciowych nie są jasno określone - zauważają naukowcy. Wyniki kilku badań sugerują, że picie herbaty, zwłaszcza zielonej, chroni przed różnorakimi nowotworami.
Autorzy przeanalizowali przypadki 627 pacjentów z nowotworem dróg żółciowych, 1,037 z kamieniami żółciowymi i 959 osób zdrowych (grupa kontrolna). Uwzględniono dane na temat związanych z tymi osobami czynników demograficznych, medycznych i dietetycznych oraz picia herbaty (do pijących ją zaliczono osoby spożywające co najmniej jedną filiżankę dziennie przez co najmniej pół roku).
Okazało się, że w przypadku kobiet wypijanie minimum filiżanki herbaty dziennie przez co najmniej sześć miesięcy obniża ryzyko kamieni żółciowych o 27%. Niebezpieczeństwo pojawienia się raka pęcherzyka żółciowego zmalało o 44%, a raka dróg żółciowych - o 35%.
Picie herbaty dało podobne efekty u mężczyzn, tylko w mniejszej skali.
Naukowcy podejrzewają, że związki chemiczne zawarte w herbacie mogą zapobiegać nieprawidłowemu rozrostowi komórek i mogą mieć działanie przeciwzapalne, które zmniejsza ryzyko chorób dróg żółciowych.