Pestycydy w obiedzie, którym śmiertelnie zatruły się dzieci w Indiach
Analizy próbek oleju jadalnego i pozostałości jedzenia ze szkolnej stołówki w indyjskim stanie Bihar, w którym w tym tygodniu 23 dzieci zmarło po zatruciu się obiadem, wykazały "bardzo toksyczny" poziom pestycydów - poinformowała w sobotę tamtejsza policja.
20.07.2013 | aktual.: 20.07.2013 19:33
Do zbiorowego zatrucia doszło we wtorek w miejscowości Masrakh w stanie Bihar. Zmarło 23 dzieci w wieku od pięciu do 12 lat; wiele innych zachorowało. Do tej pory nikogo nie aresztowano.
Dzieci zjadły posiłek składający się z ryżu, ziemniaków i soczewicy.
Przedstawiciel policji w mieście Patna, stolicy Biharu, Ravinder Kumar powiedział, że stężenie toksycznej substancji w badanych próbkach było ponad pięć razy silniejsze niż w przypadku dostępnego w sprzedaży pestycydu.
Władze odkryły zbiornik ze środkiem owadobójczym w miejscu przygotowywania szkolnych posiłków, w pobliżu pojemników z olejem roślinnym; nie wiadomo jednak, czy właśnie ten zbiornik był źródłem zatrucia żywności.
Indyjski program podawania dzieciom szkolnych posiłków jest jednym z największych tego typu na świecie. Władze stanowe same decyduję o rodzaju obiadów i harmonogramie ich podawania w zależności od lokalnych uwarunkowań i dostępności produktów żywnościowych. Obecnie program obejmuje ok. 120 milionów uczniów i jest postrzegany jako zachęta dla biednych rodzin, by wysyłały dzieci do szkół. Według indyjskiego rządu niemal połowa dzieci w tym kraju cierpi z powodu niedożywienia.
W sobotę w szpitalu przebywało nadal 24 dzieci i kucharz, ale według lekarzy ich życiu nic już nie zagraża.