Trwa ładowanie...

OtwieraMy. Kontrole sanepidu nie odstraszają przedsiębiorców

Jak twierdzą restauratorzy z Podhala, nie mogli dłużej zwlekać z ponownym otwarciem biznesów. W poniedziałek lokale gastronomiczne - pomimo rządowych zakazów - zaczęły przyjmować gości. Kto zdecydował się na taki krok musiał liczyć się z kontrolą sanepidu.

Lider inicjatywny "Góralskie Veto" zapewnia, że poniedziałek był kluczowy dla powodzenia akcjiLider inicjatywny "Góralskie Veto" zapewnia, że poniedziałek był kluczowy dla powodzenia akcjiŹródło: PAP
d23ygzy
d23ygzy

Akcja OtwieraMy, która jednoczy przedsiębiorców nie godzących się z rządowymi obostrzeniami nabiera tempa. W poniedziałek restauratorzy na terenie całej Polski zaczęli otwierać swoje lokale. Jak twierdzą, dalsze zamknięcie będzie oznaczało dla nich plajtę. Szczególnie w trudnej sytuacji są mieszkańcy Podhala. Jeśli przegapią sezon turystyczny, mogą nie odrobić strat przez cały rok.

Lokale gastronomiczne otworzyły się dziś m.in. w Bukowinie Tatrzańskiej, Zakopanem i Nowym Targu. Wraz z otwarciem drzwi zawitały do nich kontrole sanepidu, które choć miały rutynowy przebieg, to odbywały się w asyście policji. O tym, że sanepid decyduje się na taki krok i nawiedza lokale przymierzające się do ponownego otwarcia pisaliśmy już kilka dni temu przedstawiając historię kawiarni z Rybnika.

Sebastian Pitoń, z inicjatywy "Góralskie Veto" który reprezentuje część przedsiębiorców z Podhala w rozmowie z PAP stwierdził, że poniedziałkowe otwarcie było "bitwą na plażach Normandii". - Pierwsze lokale ruszyły i nie zostały spacyfikowane. Wszyscy się tak naprawdę przyglądali rozwojowi sytuacji, ponieważ wcześniej nie było takich precedensów. Oczywiście wszystkie kontrole się odbyły, ale okazało się, że przyszły i poszły, w związku z tym będzie się otwierało coraz więcej biznesów, które najpierw muszą się zaopatrzyć - czytamy.

Co więcej, coraz głośniej mówi się o tym, że na otwarcie miałyby zdecydować się także stoki narciarskie. Naciska na to stowarzyszenie Polskie Stacje Narciarskie i Turystyczne, które informuje, że jeśli otwarcie stoków nie nastąpi lada dzień, to branżę czeka upadek. W tym momencie ze stoków mogą korzystać jedynie zawodnicy profesjonalnych klubów.

d23ygzy

Otwierającym ponownie swoje lokale gastronomom bacznie przygląda się Państwowa Inspekcja Sanitarna. Od piątku do niedzieli zakopiański sanepid przeprowadził 120 kontroli w obiektach gastronomicznych i hotelowych. Jak na razie nie nakładano kar, a jedynie wręczano pouczenia.

Źródło: PAP

Szczepionka na COVID. Rzecznik polskiej policji o oszustach oferujących szczepionki poza systemem

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d23ygzy
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d23ygzy
Więcej tematów