PolskaOszukiwani na przetworach

Oszukiwani na przetworach

(PAP)
Trzy czwarte papryki konserwowej i prawie tyle samo grzybów marynowanych nie spełnia wymogów jakościowych. To znaczy po prostu, że sa one przynajmniej częściowo zepsute. Inspekcja Handlowa alarmuje, że w ogóle połowa naszych polskich przetworów warzywnych jest poniżej normy.

Oszukiwani na przetworach
Źródło zdjęć: © PAP

21.05.2003 | aktual.: 21.05.2003 19:26

Okazuje się, że lekceważeni są także zwykli zjadacze przecieru pomidorowego. Po kontrolach wyszło na jaw, że ponad połowa tego czegoś, co na sklepowych półkach stoi pod nazwa "przecier pomidorowy" rzadko ma z nim cokolwiek wspólnego. Często się zdarza, że przetwory warzywne produkowane są z fatalnej jakości surowców, a w opakowaniach jest mniej towaru niż powinno.

Po kontroli w prawie dwustu polskich placówkach inspektorzy handlowi wypisali mandatów za prawie 10 tysięcy złotych.

Źródło artykułu:WP Wiadomości
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)