Orzeźwiający napój Ojców Cystersów
Ojcowie cystersi z opactwa w Szczyrzycu koło Limanowej na Sądecczyźnie uruchomili produkcję własnej wody mineralnej.
Orzeźwiający napój będzie nosił nazwę "Źródła Ojców Cystersów ze Szczyrzyca". Woda po raz pierwszy trafi do sprzedaży w czasie sierpniowej wizyty Jana Pawła II w archidiecezji krakowskiej. Papież ma pierwszy spróbować orzeźwiającej źródlanej wody.
Szczyrzyccy cystersi prowadzą własne gospodarstwo klasztorne oraz największy w Polsce ośrodek hodowli bydła rasy polskiej czerwonej. Zakonnicy podkreślają, że woda mineralna jest pierwszym klasztornym produktem, ale nie ostatnim. W przyszłości ojcowie chcą przetwarzać mleko z własnych krów, produkować twarogi i sery. Środki uzyskane ze sprzedaży zamierzają przeznaczyć na rozwój opactwa i Szczyrzyca.
Opactwo w Szczyrzycu zostało założone w 1234 roku. Czczony jest tam obraz Matki Bożej Szczyrzyckiej.
Zakon cystersów powstał w XI wieku w ramach ruchu odnowy życia monastycznego. Wywarł olbrzymi wpływ na kulturę średniowiecznej Europy, szczególnie w dziedzinie architektury i sztuki sakralnej. Do Polski cystersi przybyli w XII wieku, kładąc podwaliny pod polskie chrześcijaństwo i kulturę. W Polsce są cztery opactwa cystersów: w Krakowie-Mogile, Jędrzejowie, Wąchocku i Szczyrzycu. (an)