Trwa ładowanie...

Olej, oliwa, smalec. Na czym najzdrowiej smażyć?

Smażenie to jedna z najbardziej popularnych czynności w kuchni. W ten sposób najczęściej poddajemy jedzenie obróbce termicznej. W tym temacie pojawia się wiele mitów i kontrowersji szczególnie w wyborze na czym smażyć. Co najlepiej wybrać - Olej, oliwa, masło, smalec? Niektóre oleje nie nadają się do tego.

Zdjęcie ilustracyjne Zdjęcie ilustracyjne Źródło: Getty Images, fot: SimpleImages
d2qw8sw
d2qw8sw

Jak powszechnie wiadomo tłuszcze są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Powinny stanowić około 20-30 % wartości energetycznej w racji pokarmowej. Zalecane są jako dodatek do surówek, sałatek, zup czy różnego rodzaju dań.

Nie powinno się codzienne smażyć pożywienia. Są zdrowsze rozwiązania. Jednak jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez tej czynności musimy zwrócić uwagę na tłuszcze po które sięgamy.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wyłapują setki migrantów. Wielka akcja na Bałkanach

Na czym najlepiej smażyć?

Najlepszy skład tłuszczu powinien zawierać kwasy tłuszczowe, które są najmniej podatne na utlenianie, mieć niski udział substancji katalizujących proces utleniania czy cechować się wystarczająco wysokim punktem dymienia.

d2qw8sw

Co to tak naprawdę oznacza? Tłuszcze dzielimy na te pochodzące od zwierząt i roślin. Do pierwszej kategorii przynależą olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek czy olej lniany. Tłuszcze pochodzące do zwierząt to masło i smalec.

Warto wybierać tłuszcze najlepszej jakości. Jako polecane wskazuje się oliwę z oliwek. Nowym przyzwyczajeniem może okazać się również zamiana smażenia na pieczenie, duszenie czy gotowanie. Istnieją również specjalne patelnie, które nie potrzebują dodatku tłuszczu.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
d2qw8sw
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d2qw8sw
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj