Olej, oliwa, smalec. Na czym najzdrowiej smażyć?
Smażenie to jedna z najbardziej popularnych czynności w kuchni. W ten sposób najczęściej poddajemy jedzenie obróbce termicznej. W tym temacie pojawia się wiele mitów i kontrowersji szczególnie w wyborze na czym smażyć. Co najlepiej wybrać - Olej, oliwa, masło, smalec? Niektóre oleje nie nadają się do tego.
Jak powszechnie wiadomo tłuszcze są niezbędnym składnikiem zdrowej diety. Powinny stanowić około 20-30 % wartości energetycznej w racji pokarmowej. Zalecane są jako dodatek do surówek, sałatek, zup czy różnego rodzaju dań.
Nie powinno się codzienne smażyć pożywienia. Są zdrowsze rozwiązania. Jednak jeśli nie wyobrażamy sobie obiadu bez tej czynności musimy zwrócić uwagę na tłuszcze po które sięgamy.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Na czym najlepiej smażyć?
Najlepszy skład tłuszczu powinien zawierać kwasy tłuszczowe, które są najmniej podatne na utlenianie, mieć niski udział substancji katalizujących proces utleniania czy cechować się wystarczająco wysokim punktem dymienia.
Co to tak naprawdę oznacza? Tłuszcze dzielimy na te pochodzące od zwierząt i roślin. Do pierwszej kategorii przynależą olej rzepakowy, słonecznikowy, oliwa z oliwek czy olej lniany. Tłuszcze pochodzące do zwierząt to masło i smalec.
Warto wybierać tłuszcze najlepszej jakości. Jako polecane wskazuje się oliwę z oliwek. Nowym przyzwyczajeniem może okazać się również zamiana smażenia na pieczenie, duszenie czy gotowanie. Istnieją również specjalne patelnie, które nie potrzebują dodatku tłuszczu.