Obchody litewskiego święta chleba w Puńsku na Podlasiu
Pokaz wypieku tradycyjnego litewskiego chleba
można było oglądać podczas obchodów litewskiego święta
chleba, mleka i miodu w gminie Puńsk na Podlasiu, w większości
zamieszkałej przez mniejszość litewską.
Litwini na uroczystość przygotowali różne specjały - m.in. przetwory mleczne i miód w różnej postaci, jednak główną atrakcją było tradycyjne wypiekanie chleba. Trwało to zaledwie kilka godzin, bo na potrzeby pokazu przygotowaliśmy się do wypieku wcześniej. Dobry wiejski chleb przygotowuje się wieczorem i wypieka na drugi dzień - powiedziała Jolanta Suszczewicz ze wsi Wojtokiemie w gminie Puńsk.
Litwini wypiekają na wsi chleb, nie dodając żadnych przypraw. Potrzebna jest jedynie mąka, woda, sól i zaczyn (wyrobione ciasto z mąki, wody i soli, które dojrzewa około tygodnia). Do formy na ciasto na spód kładziony jest tatarak oraz liść kapusty.
Najsmaczniejszy jest chleb z tatarakiem, chociaż piecze się także na liściu chrzanu - informuje Suszczewicz.
W tradycji litewskiej święto chleba, mleka i miodu jest bardzo ważne. Związane jest ono z obchodami święta Matki Boskiej Zielnej. Zaraz po żniwach z pierwszych plonów wypieka się pierwszy chleb, na którym - według starych wierzeń - koniecznie należy zaznaczyć palcem znak krzyża.