Niemieckie chipsy są o wiele lepsze niż polskie
Niemiecki produkt kolejny raz okazał się lepszy od polskiego. Użytkownik strony wykop.pl porównał popularne na całym świecie chipsy paprykowe Crunchips i okazało się, że produkt rozprowadzany w Polsce ma mniejszą objętość oraz o wiele gorszy skład.
Niemieckie chipsy smażone są na oleju słonecznikowym, a polskie na o wiele tańszym oleju palmowym. Ten drugi podnosi poziom „złego cholesterolu” we krwi i nie jest zalecany przez dietetyków.
Ponadto do polskich paczek zamiast soli trafia chlorek potasu. Co prawda spożywany w małych ilościach nie jest szkodliwy, jednak jego nadmiar w organizmie może doprowadzić do zatrzymania akcji serca.
Dodatkowo dla smaku dodawany jest ciężkostrawny glutaminian sodu, który magazynuje się w naszym organizmie nawet przez kilka lat.
Przypominamy, kilka lat temu okazało się, że skład niemieckiej chemii gospodarczej jest zdecydowanie lepszy niż polskich proszków i płynów do prania. Jak widać teraz dochodzą do tego również produkty spożywcze.
oprac.: Klaudia Stabach