GIS wydał ostrzeżenie. W mięsie z marketu wykryto salmonellę

Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie zwracając uwagę na potencjalne niebezpieczeństwo związane ze spożyciem mięsa zanieczyszczonego bakteriami Salmonella. Zjedzenie takiego mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego.

Niebezpieczna bakteria w mięsie. GIS ostrzega/ zdjęcie ilustracyjne
Niebezpieczna bakteria w mięsie. GIS ostrzega/ zdjęcie ilustracyjne
Źródło zdjęć: © Pexels.com | Justin Joseph
oprac. SBO

22.03.2024 | aktual.: 22.03.2024 13:21

GIS poinformował, że w wyniku działań kontrolnych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wykryto obecność pałeczek bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek badanego produktu. Szczegółowe informacje na temat tego produktu zostały wskazane poniżej.

  • nazwa: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano,
  • numer partii: 6350290081,
  • termin przydatności do spożycia: 27.03.2024,
  • kod kreskowy: 5 900751 015603,
  • producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Lekarz weterynarii przeprowadził postępowanie wyjaśniające

Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, producent hamburgerów, w których wykryto zanieczyszczenie, przeprowadził szczegółową analizę ryzyka. Potwierdził on, że proces produkcyjny partii produktu, w której wykryto bakterie, przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami i odbywał się w kontrolowanych warunkach.

Dodatkowo producent przeprowadził badania środowiska produkcyjnego w dniu, kiedy produkowano partię hamburgerów z zanieczyszczeniem, a także badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię. Wyniki tych badań nie wykazały obecności bakterii Salmonella.

Mając na uwadze, że jedyny odbiorca tej partii hamburgerów natychmiast zrealizował procedurę wycofania produktu z obrotu, producent uznał te działania za wystarczające, aby zamknąć sprawę.

W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, aby dokładnie zrozumieć okoliczności i przyczyny tego incydentu.

Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (77)