GIS wydał ostrzeżenie. W mięsie z marketu wykryto salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie zwracając uwagę na potencjalne niebezpieczeństwo związane ze spożyciem mięsa zanieczyszczonego bakteriami Salmonella. Zjedzenie takiego mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
22.03.2024 | aktual.: 22.03.2024 13:21
GIS poinformował, że w wyniku działań kontrolnych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wykryto obecność pałeczek bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek badanego produktu. Szczegółowe informacje na temat tego produktu zostały wskazane poniżej.
- nazwa: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano,
- numer partii: 6350290081,
- termin przydatności do spożycia: 27.03.2024,
- kod kreskowy: 5 900751 015603,
- producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lekarz weterynarii przeprowadził postępowanie wyjaśniające
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, producent hamburgerów, w których wykryto zanieczyszczenie, przeprowadził szczegółową analizę ryzyka. Potwierdził on, że proces produkcyjny partii produktu, w której wykryto bakterie, przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami i odbywał się w kontrolowanych warunkach.
Dodatkowo producent przeprowadził badania środowiska produkcyjnego w dniu, kiedy produkowano partię hamburgerów z zanieczyszczeniem, a także badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię. Wyniki tych badań nie wykazały obecności bakterii Salmonella.
Mając na uwadze, że jedyny odbiorca tej partii hamburgerów natychmiast zrealizował procedurę wycofania produktu z obrotu, producent uznał te działania za wystarczające, aby zamknąć sprawę.
W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, aby dokładnie zrozumieć okoliczności i przyczyny tego incydentu.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Bomba wybuchła w sklepie. Mężczyzna chciał okraść sklep
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny