GIS wydał ostrzeżenie. W mięsie z marketu wykryto salmonellę
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie zwracając uwagę na potencjalne niebezpieczeństwo związane ze spożyciem mięsa zanieczyszczonego bakteriami Salmonella. Zjedzenie takiego mięsa może prowadzić do zatrucia pokarmowego.
GIS poinformował, że w wyniku działań kontrolnych przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wykryto obecność pałeczek bakterii Salmonella spp. w jednej z pięciu próbek badanego produktu. Szczegółowe informacje na temat tego produktu zostały wskazane poniżej.
- nazwa: Hamburger drobiowy Classic, 250g, marki yano,
- numer partii: 6350290081,
- termin przydatności do spożycia: 27.03.2024,
- kod kreskowy: 5 900751 015603,
- producent: ANIMEX FOODS Sp. z o.o. Oddział w Opolu, ul. Drobiarska 4, 45-410 Opole, WNI 16610501.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mrożenie cen energii? "Płaci za to każdy z nas"
Lekarz weterynarii przeprowadził postępowanie wyjaśniające
Jak podaje Główny Inspektorat Sanitarny, producent hamburgerów, w których wykryto zanieczyszczenie, przeprowadził szczegółową analizę ryzyka. Potwierdził on, że proces produkcyjny partii produktu, w której wykryto bakterie, przebiegał zgodnie z ustalonymi procedurami i odbywał się w kontrolowanych warunkach.
Dodatkowo producent przeprowadził badania środowiska produkcyjnego w dniu, kiedy produkowano partię hamburgerów z zanieczyszczeniem, a także badania surowca, z którego wyprodukowano tę partię. Wyniki tych badań nie wykazały obecności bakterii Salmonella.
Mając na uwadze, że jedyny odbiorca tej partii hamburgerów natychmiast zrealizował procedurę wycofania produktu z obrotu, producent uznał te działania za wystarczające, aby zamknąć sprawę.
W związku z powyższym Powiatowy Lekarz Weterynarii w Opolu przeprowadził postępowanie wyjaśniające w tej sprawie, aby dokładnie zrozumieć okoliczności i przyczyny tego incydentu.
PRZECZYTAJ TAKŻE: Bomba wybuchła w sklepie. Mężczyzna chciał okraść sklep
Źródło: Główny Inspektorat Sanitarny