Naukowcy wynaleźli makaron, po którym nie czuć głodu
Północnokoreańscy naukowcy wynaleźli nowy
rodzaj makaronu, który na dłużej pozostawia uczucie sytości -
poinformowała wydawana w Japonii, ale zbliżona do władz w
Phenianie gazeta "Dzoson Sinbo".
23.08.2008 | aktual.: 23.08.2008 18:17
Makaron z kukurydzy i soi nie tylko oddala uczucie głodu, ale stanowi technologiczny przełom - podkreślono. Produkt zawiera dwa razy więcej białka i pięć razy więcej tłuszczu niż zwykły makaron, po którym szybko pojawia się uczucie pustego żołądka - chwali gazeta.
Makaron wkrótce ma być dostępny w całej Korei Płn.
W lipcu oenzetowski Światowy Program Żywnościowy (WFP) informował, że powodzie i słabe zbiory sprawiły, że Korea Północna stoi przed największym od lat 90. kryzysem żywnościowym. Oceniono, że pomocy żywnościowej pilnie potrzebuje sześć mln ludzi.
Mimo to reżim jest niechętny niezależnym ekspertom, którzy mieliby oszacować skalę problemu, lub otrzymać dostęp do dystrybucji żywności.
Jak się szacuje, w latach 90. w Korei Płn. głód uśmiercił od miliona do dwóch milionów ludzi.