Trwa ładowanie...
d3vq4fb
08-11-2006 12:40

Naukowcy: nadmiar cukru grozi rakiem trzustki

Osoby jedzące duże ilości cukru są
zagrożone rakiem trzustki; najniebezpieczniejsze - według szwedzkich
badań - jest częste picie wysoko słodzonych soków i napojów.

d3vq4fb
d3vq4fb

Badania nad wpływem cukru na powstawanie nowotworów prowadzono w Instytucie Karolińskim w Sztokholmie od wielu lat i objęły one 80 tys. osób. Wyniki zostały opublikowane w listopadowym numerze naukowego pisma "The American Journal of Clinical Nutrition". Ponieważ są to pierwsze badania tego typu, konieczne jest jeszcze powtórzenie ich w różnej formie tak, aby uzyskane rezultaty mogły być uznane za naukowo pewne.

Obecnie w oparciu o szwedzkie wyniki stwierdzono np., że osoby pijące co dziennie dwa lub więcej razy soki i napoje wysokosłodzone podlegają dwukrotnie większemu od innych ryzyku zachorowania na raka trzustki. A osoby, które piją w ciągu dnia pięć osłodzonych herbat lub kaw, zwiększają ryzyko zachorowania aż o 70%.

Według naukowców z Instytutu Karolińskiego, przyczyną może być fakt, że pod wpływem dużej ilości cukru trzustka zmuszona jest do zwiększonej produkcji insuliny. Jest to jednak na razie tylko hipoteza; wymaga ona dalszych badań.

Rak trzustki nie jest chorobą występującą często. Równocześnie jest jednym z najtrudniejszych do leczenia nowotworów. Najczęściej z powodu zbyt późnego rozpoznania choroby. W krajach wysokorozwiniętych tylko 3-4% chorych żyje nadal w pięć lat po diagnozie.

Michał Haykowski

d3vq4fb
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3vq4fb
Więcej tematów