Naukowcy: kawka nie dla ciężarnych
Wyniki badań opublikowane w "American Journal od Obstretics and Gynaecology" dowodzą, że 200 mg kofeiny dziennie podwaja ryzyko poronienia u kobiet we wczesnej ciąży. Bezpieczniejsze są przyszłe matki, które kawy nie piją w ogóle.
21.01.2008 | aktual.: 21.01.2008 13:15
Po raz pierwszy na większą skalę udowodniono, że spożywanie dużych ilości kofeiny wraz z kawą, herbatą czy gorącą czekoladą, w ciąży jest niebezpieczne. Wcześniej Urząd ds. Jakości Żywienia głosił, że górną bezpieczną granicą spożycia kawy podczas ciąży jest 300 mg kofeiny, czyli cztery kawy dziennie.
Musimy to jeszcze dokładniej zbadać. Ale kobiety prawdopodobnie powinny zapomnieć o kawie podczas ciąży - powiedział dr Li z Kaiser Permanent Division of Research. Podobnego samego zdania jest Pat O'Brien, konsultant medyczny Royal College of Obstreticians and Gynaecologiststs. W ciągu pierwszych 12 tygodni ciąży lepiej odstawić napoje z kofeiną. Te pierwsze tygodnie to czas, gdy dziecko jest bardzo wrażliwe i bezbronne - wtedy najczęściej dochodzi do poronień - mówi O'Brien.
W badaniach wzięły udział 1 tys. 63 uczestniczki. Kobiety, które przyjmowały 200 lub więcej miligramów kofeiny dziennie miały aż dwukrotnie wyższe ryzyko poronienia od pań, które w czasie ciąży przerwały spożywanie kofeiny.
O'Brien twierdzi, że niejasne jest, czy podobne zalecenia odnoszą się do późniejszych okresów ciąży. W Wielkiej Brytanii przeciętnie jedna na pięć ciąży kończy się poronieniem. Ten dramat dotyka ok. 250 tys. Brytyjek.
Tłum. A. Przegaliński, źródło: BBC