PolskaNajwiększy na świecie oscypek powstał w Żywcu

Największy na świecie oscypek powstał w Żywcu

Największy na świecie ser góralski - oscypek,
powstał w Żywcu. Wpisany zostanie do Księgi Rekordów
Guinnessa. Ma 35 cm średnicy i 60 cm długości. Waży ponad 15 kg -
poinformowała w niedzielę Edyta Kwapich z Koalicji Marek Ziem
Górskich.

27.07.2008 | aktual.: 27.07.2008 20:45

Koalicja patronowała imprezie "OscypekFest", która w weekend odbyła się w Żywcu.

Żywieccy bacowie wytwarzali gigantyczny smakołyk przez blisko 8 godzin. Uroczysty pomiar i ogłoszenie Rekordu Guinnessa odbyły się w trakcie niecodziennej, góralskiej biesiady. Góralski ser trafi pod młotek na cele charytatywne podczas finału Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy - powiedziała Kwapich.

Zdaniem gospodarza festiwalu Pawła Pieczarki jednym z powodów dla których zorganizowano "Oscypek Fest" jest pokazanie smakoszom trudu, jaki wkładają bacowie w wytworzenie oscypków. Chcemy podtrzymywać tradycyjne wytwarzanie oscypka, gdyż boimy się, że w przyszłości określenie "baca" może zniknąć z naszego słownictwa. W samym województwie śląskim jest ich ośmiu. Nie chcemy do tego dopuścić - mówił Pieczarka.

Większość baców, zarówno ci z województwa śląskiego, jak i z Podhala, są w trakcie uzyskiwania certyfikatu, uprawniającego do legalności produkcji oscypka, jako produktu o Chronionej Nazwie Pochodzenia, zarejestrowanego w Unii Europejskiego.

Dwudniowa impreza w Żywcu obfitowała w atrakcje, zarówno dla smakoszy, jak i miłośników muzyki. W Żywcu wystąpili Trubadurzy, Gang Marcela, a także Ivan Mladek.

Koalicja Marek Ziem Górskich jest platformą zrzeszającą przedsiębiorców i samorządy z obszaru Żywiecczyzny i Podhala. Stanowi inicjatywę, której celem jest promowanie walorów turystycznych i ekonomicznych jednego z najczystszych ekologicznie regionów Polski. Kładąc nacisk na promowanie samego regionu, ma za zadanie jednocześnie podkreślać wyjątkowość i niepowtarzalność produktów z niego pochodzących.

Źródło artykułu:PAP
Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)