Najdroższy pączek w Polsce. Ma w sobie szafran i złoto
Zgodnie ze statystykami, Polacy w dzień tłustego czwartku konsumują nawet do 100 milionów pączków. Słodkości cieszą się ogromnym zainteresowaniem nie tylko w dniu święta, ale również w okresie poprzedzającym ten dzień. Sieci handlowe oferują niekiedy duże zniżki na pączki w ten dzień, ile jednak kosztuje najdroższy z pączków?
06.02.2024 | aktual.: 06.02.2024 12:31
W rzemieślniczych piekarniach i cukierniach, zwłaszcza tych zlokalizowanych w większych miastach, cena jednego pączka waha się od 4 zł do nawet ponad 20 zł. Najpopularniejsze sieci handlowe wprowadzają jednak duże zniżki, za jednego pączka w zestawie zapłacimy mniej niż złotówkę.
Najdroższy pączek w Polsce
Rekord najdroższego pączka w Polsce, który do tej pory należał do restauracji Kuby Wojewódzkiego, został pobity. Wewnątrz pączka znajdowało się nadzienie pistacjowe, a na zewnątrz polewa z rubinowej czekolady, malinowy puder i złoto. Pączek był sprzedawany w złotym opakowaniu.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
W tym roku, najdroższy pączek w Polsce będzie dostępny w Kaiser Patisserie, cukierni ze Słupska. Ich pączek, pokryty sześcioma płatami 24-karatowego złota, wypełniony jest "aksamitnym muślinowym kremem na bazie włoskiego mascarpone z szafranem". Pączek waży 300 g i kosztuje 100 zł.
Szafran i płatki złota
Cukiernik Patryk Szczepański jest twórcą tego wyjątkowego pączka. - Skoro pączek pokryty jest złotem, to nasz cukiernik zaproponował, aby środek też był premium. Stąd szafran, który jest wyjątkową przyprawą, która bardzo dobrze łączy się z naszym kremem - wyjaśnia Beata Zielińska z Kaiser Patisserie.
Jak można przeczytać na stronie internetowej cukierni, smak kremu jest dodatkowo podkreślony świeżością pomarańczy.
Pączki będą dostępne w lokalach w Szczecinie, Kołobrzegu, Słupsku, Gdańsku, Gdyni, Sopocie i Warszawie. Ich liczba jest limitowana. Pączki mają też swoją wartość dodaną. Są nią ukryte "Złote bilety", które dają możliwość odwiedzenia pracowni cukierniczej w Słupsku, poznania tajników pracy i degustacji słodkości.
Czytaj także: