Trwa ładowanie...
d3720p1
Zamieszczone na stronach internetowych portalu WP.PL materiały sygnowane skrótem "PAP" stanowią element Serwisów Informacyjnych PAP, będących bazami danych, których producentem i wydawcą jest Polska Agencja Prasowa S.A. z siedzibą w Warszawie, chronionych przepisami ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych oraz ustawy z dnia 27 lipca 2001 r. o ochronie baz danych. Powyższe materiały wykorzystywane są przez WP.PL na podstawie stosownej umowy licencyjnej. Jakiekolwiek ich wykorzystywanie przez użytkowników portalu, poza przewidzianymi przez przepisy prawa wyjątkami, w szczególności dozwolonym użytkiem osobistym, jest zabronione. PAP S.A. zastrzega, iż dalsze rozpowszechnianie materiałów, o których mowa w art. 25 ust. 1 pkt. b) ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych, jest zabronione.

Masowe zatrucie pokarmowe w szpitalach na Warmii i Mazurach

U ponad 50 pacjentów szpitali w Barczewie i Biskupcu wystąpiły objawy zatrucia pokarmowego. Posiłki do obu placówek dostarcza ta sama firma cateringowa - poinformował warmińsko-mazurski sanepid.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Masowe zatrucie pokarmowe w szpitalach na Warmii i Mazurach
(WP.PL, Fot: Łukasz Szełemej)
d3720p1

Rzecznik wojewódzkiej stacji sanepidu w Olsztynie Elżbieta Łabaj powiedziała, że 57 pacjentów od niedzieli skarżyło się na objawy zatrucia: bóle brzucha, biegunki i podwyższoną temperaturę. Pobrano od nich próbki do badań, a pierwsze wyniki będą znane we wtorek.

Służby sanitarne ustaliły, że oba szpitale zaopatruje w posiłki ta sama firma cateringowa. - Pacjenci, którzy jedli w sobotę pastę mięsną mówią, że miała ona dziwny smak i zapach - powiedziała Łabaj. Podkreśliła jednak, że to jedynie hipoteza o źródle zakażenia.

Objawów zatrucia nie mieli pacjenci, którzy otrzymali inny posiłek, bo są na diecie. Nie było zgłoszeń o zachorowaniach pacjentów szpitala w Piszu, zaopatrywanego przez tego samego dostawcę.

d3720p1

Według sanepidu, firma cateringowa działa od niedawna, żywi ok. 300 pacjentów trzech szpitali. Podczas dotychczasowych kontroli inspektorzy sanitarni mieli zastrzeżenia do zbyt małej - ich zdaniem - ilości chłodziarek w tym zakładzie.

Sanepid pobrał próbki do badań na terenie firmy cateringowej. W ocenie służb sanitarnych jak dotąd nie ma podstaw od wstrzymania produkcji lub zamknięcia zakładu.

d3720p1

Podziel się opinią

Share

d3720p1

d3720p1
Więcej tematów