Marnują się tony jedzenia. Statystycznie każdy z nas wyrzuca 235 kg w ciągu roku
Co trzeci Polak przyznaje, że odczuwa straty finansowe związane z nieprzemyślanymi zakupami. W Polsce faktycznie marnują się tony jedzenia, jednak zdecydowana większość to skutek złego zaopatrzenia sklepów, a nie prywatnych zakupów przeciętnego Polaka.
9 mln ton żywności - tyle marnuje się średnio w Polsce w ciągu roku.
Zdaniem ekspertów Rejestru Dłużników BIG InfoMonitor, większość generują sklepy, gdzie towar zalegający na półkach traci swoją ważność.
Faktycznie statystyczny Polak marnuje w ciągu roku aż 235 kg jedzenia. Jednak głównymi winnymi mają być sprzedawcy, którzy tonami pozbywają się przeterminowanej żywności.
Z drugiej strony coraz więcej sklepów oferuje produkty o na tyle niskiej cenie, że wyrzucanie ich wydaje nam się drobnostką.
Szczególnie w okresie świątecznym kupujemy tak dużo jedzenia, że ostatecznie znaczna część żywności ląduje w koszu.
Odsetek osób przyznających się do marnowania żywności i robienia zbędnych zakupów spada wraz z wiekiem.
Wśród osób do 24 lat - takie zachowania zdarzają się 81 proc. badanych, w grupie 25-34 latków - 83 proc., zaś wśród Polaków w wieku 65-74 lat jest to problem 65 proc. osób.
Źródło: RMF FM