Trwa ładowanie...
dddxx3p
31-01-2007 18:40

Mąka w całym kraju zostanie przebadana

Inspektorzy sanitarni zbiorą w całym kraju próbki mąki, by sprawdzić, czy są zanieczyszczone mikotoksynami. Nakazał to Wojewódzkim Inspektorom Sanitarnym ich szef, Andrzej Wojtyła.

dddxx3p
dddxx3p

Inspekcja Sanitarno-Epidemiologiczna rozpoczęła zbieranie próbek mąki z bydgoskich sklepów. Akcję rozpoczęto po opublikowaniu informacji o wykryciu nadmiernej ilości mikotoksyn w mące. Szkodliwe wydzieliny grzybów pleśniowych (tzw. mikotoksyny) wykryto w mące żytniej i kukurydzianej podczas badań w laboratorium Uniwersytetu Kazimierza Wielkiego w Bydgoszczy.

Naukowcy ustalili, że w losowo zakupionych opakowaniach mąki poziom mikotoksyn przekracza normę nawet 20-krotnie, co oznacza, że wyprodukowano ją ze spleśniałego zboża.

Główny Inspektor Sanitarny polecił również wzmożenie nadzoru nad zakładami przemysłu zbożowo-młynarskiego, piekarniami oraz innymi zakładami, stosującymi jako główny surowiec mąkę i inne przetwory zbożowe.

Do końca lutego Wojewódzkie Stacje Sanitarno-Epidemiologiczne mają przesłać do Głównego Inspektoratu Sanitarnego wyniki badań laboratoryjnych oraz raport z przeprowadzonych kontroli.

dddxx3p

Państwowa Inspekcja Sanitarna stale kontroluje obecność mikotoksyn w mące i produktach zbożowych. Rocznie inspektorzy przeprowadzają w tym kierunku ok. 1000 badań laboratoryjnych. W ubiegłym roku Państwowa Inspekcja Sanitarna w 12 przypadkach stwierdziła przekroczenie zawartości mikotoksyn w mące i produktach zbożowych. Takie produkty zostają natychmiast wycofywane z obrotu - zapewnia rzeczniczka prasowa Głównego Inspektoratu Sanitarnego Anna Malinowska.

Przekroczone normy mikotoksyn naukowcy stwierdzili w trzech torebkach mąki - z partii, której termin przydatności upływał latem 2006 roku.

Mikotoksyny obniżają odporność, mogą uszkadzać wątrobę i nerki, zabijać komórki krwi, a także prawdopodobnie działają rakotwórczo. Wykryta w mące z bydgoskich sklepów ochratoksyna A należy do jednej z groźniejszych odmian. Jej nadmierne stężenie w organizmie powoduje zaburzenia czynności nerek. W przypadku ciężarnych kobiet, po przedostaniu się z krwią do płodu, powoduje wady rozwoju, a nawet jego obumarcie.

dddxx3p
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dddxx3p
Więcej tematów