100 zł za kilogram. Ludzie na targowisku byli zdumieni

Nadeszła wiosna. Na targach powoli zaczyna pojawiać się fasolka szparagowa, jedno z ulubionych sezonowych warzyw Polaków. Problem w tym, że jej cena może skutecznie zniechęcić nawet największych smakoszy.

Ludzie nie wierzą. Uwielbiane przez Polaków warzywo po prawie 100 zł za kilogram
Ludzie nie wierzą. Uwielbiane przez Polaków warzywo po prawie 100 zł za kilogram
Źródło zdjęć: © East News | Karolina Adamska
oprac. MUP

W Broniszach, na rynku hurtowym, dostępna jest już krajowa odmiana fasolki szparagowej. Obecnie jest to jednak produkt nie dla każdego. I nie chodzi o gust, a raczej o zasobność portfela. Za kilogram trzeba zapłacić nawet 60 zł.

To i tak mało w porównaniu do jednego z targowisk w Polsce, gdzie w mijającym tygodniu można było dostać warzywo, ale w porażająco wysokiej cenie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak podaje "Fakt", klienci ryneczku w Jarocinie za fasolkę szparagową musieli zapłacić aż 99 zł za kilogram, czyli o 20 zł więcej niż na początku nowalijkowego sezonu rok temu. Ludzie nie ukrywali, że cena jest zbyt wysoka i wielu z nich po prostu rezygnowało z zakupu.

"Fakt" informuj, że ci, którzy zdecydowali się na zakup, brali po pół kilograma lub jeszcze mniej. W większości były to mamy, które kupowały ją dla dzieci.

Za pierwsze okazy trzeba słono zapłacić

Nowalijki to pierwsze warzywa, które pojawiają się już wczesną wiosną. I - jak to zwykle bywa - pierwsze plony oznaczają także wysokie ceny.

Dobrą wiadomością dla fanów sezonowych warzyw jest fakt, że cena fasolki szparagowej stopniowo będzie maleć. Jednakże na szczyt jej sezonu, a co za tym idzie -  bardziej przystępne ceny, będziemy musieli poczekać jeszcze prawie dwa miesiące.

Źródło: Fakt, Interia

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (759)