Trwa ładowanie...
d24ufq8
26-06-2011 05:25

Lekarze przestrzegają przed deserami i lodami

Lekarze przestrzegają przed niewłaściwym przechowywaniem latem słodkich deserów i lodów. Podczas wakacji dochodzi do częstych zatruć tymi produktami.

d24ufq8
d24ufq8

Doktor Jolanta Szych z Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przypomina, że rozmrożonych lodów czy słodkich deserów, nie można z powrotem zamrażać. Wówczas szybko namnażają się bakterie, na przykład gronkowca czy salmonelli, które uwalniają toksyny i dochodzi do zatruć. - W momencie, gdy produkt zostanie rozmrożony i będzie przebywać w temperaturze pokojowej przez jakiś czas, to bakterie, które mogły tam być w niewielkiej ilości mogą się namnożyć - przestrzega .

Doktor Szych dodała, że osoby przygotowujące lody szczególnie powinny zwracać uwagę na higienę. - Jeśli są przygotowywane w niehigienicznych warunkach oraz przez osoby, które nie mają świadomości tego, że mogą mieć drobnoustroje na swoich rękach, na przykład osoby, które mają jakąś zmianę ropną, mogą skazić przygotowywaną porcję lodów. Wtedy zamrożenie nie zlikwiduje przyczyny - powiedziała doktor.

Słodkie przekąski czy lody najlepiej jest kupować w sprawdzonych miejscach.

d24ufq8
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

WP Wiadomości na:

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d24ufq8
Więcej tematów