Lekarze przestrzegają przed deserami i lodami
Lekarze przestrzegają przed niewłaściwym przechowywaniem latem słodkich deserów i lodów. Podczas wakacji dochodzi do częstych zatruć tymi produktami.
26.06.2011 05:25
Doktor Jolanta Szych z Instytutu Zdrowia Publicznego - Państwowego Zakładu Higieny przypomina, że rozmrożonych lodów czy słodkich deserów, nie można z powrotem zamrażać. Wówczas szybko namnażają się bakterie, na przykład gronkowca czy salmonelli, które uwalniają toksyny i dochodzi do zatruć. - W momencie, gdy produkt zostanie rozmrożony i będzie przebywać w temperaturze pokojowej przez jakiś czas, to bakterie, które mogły tam być w niewielkiej ilości mogą się namnożyć - przestrzega .
Doktor Szych dodała, że osoby przygotowujące lody szczególnie powinny zwracać uwagę na higienę. - Jeśli są przygotowywane w niehigienicznych warunkach oraz przez osoby, które nie mają świadomości tego, że mogą mieć drobnoustroje na swoich rękach, na przykład osoby, które mają jakąś zmianę ropną, mogą skazić przygotowywaną porcję lodów. Wtedy zamrożenie nie zlikwiduje przyczyny - powiedziała doktor.
Słodkie przekąski czy lody najlepiej jest kupować w sprawdzonych miejscach.