Latte, flat white, cappuccino – poznaj różnice
Życie bez aromatycznej i pobudzającej kawy? Wielu z nas nie jest w stanie sobie tego wyobrazić. Jak jednak uniknąć nudy? W jaki sposób mogą sobie urozmaicić dzień te osoby, dla których tradycyjna „mała czarna” to za mało?
Latte, czyli trzy warstwy smaku i aromatu
Ten rodzaj kawy dostępny jest we wszystkich kawiarniach i lokalach typu Starbucks. Latte to aromatyczny napój, który nie tylko wybornie smakuje, ale i pięknie wygląda. Jak przygotować taki specjał? Podstawa to dobrze zaparzona kawa – rozpuszczalna lub sypana, którą należy połączyć ze spienionym mlekiem oraz dowolnymi dodatkami: wiórkami czekolady, cynamonową posypką lub kokosem. By całość pięknie wyglądała, w wysokiej szklance powinno znaleźć się najpierw dobrze spienione mleko, do którego powoli dolewana będzie kawa. Taki napój sam w sobie będzie wyglądać ciekawie, gdyż w trakcie łączenia kawy z mlekiem w szklance automatycznie zaczną się tworzyć warstwy w różnych odcieniach. Jeśli na koniec ozdobimy latte ulubionymi dodatkami, osiągniemy wyjątkowy efekt.
Flat white, czyli moc podwójnego espresso
Ten napój kawowy będzie doskonałą propozycją dla tych, którzy potrzebują wyjątkowego pobudzenia, a jednocześnie preferują łagodny smak. Flat White to nic innego, jak podwójne espresso z gorącym, lekko tłustym i dobrze spienionym mlekiem. Tworzy ono płaską pokrywę, pod którą ukrywa się aromatyczna, mocna kawa. Ponieważ w takim napoju mleko i kawa nie tworzą kolorowych warstw, flat white można serwować w tradycyjnym kubku lub w dużej filiżance. Nie oznacza to, że kawa taka nie będzie ciekawie wyglądać. Gęste mleko daje nam przecież wiele możliwości dekoracyjnych, co powinno ucieszyć każdego miłośnika wzorków na powierzchni „małej czarnej” oraz tworzonych na jej bazie napojów.
Cappucino, czyli kawowe dzieło sztuki
Dobre cappuccino to dzieło sztuki, które może zachwycić każdego amatora aromatycznej kawy. Podobnie jak w przypadku poprzednich rodzajów kawy, tak i tu podstawę stanowi espresso. Łagodniejsze od flat white, mocniejsze od latte, jest cappuccino popularnym napojem kawowym, znanym i cenionym na całym świecie. Serwowane w porcelanowej filiżance, może dodatkowo zostać ozdobione dowolnymi dodatkami: czekoladową posypką, cynamonem lub brązowym cukrem. Ponieważ i tu na powierzchni kawy tworzy się gęsta, mleczna pianka, możliwe jest udekorowanie napoju ciekawym wzorkiem. Efekt? W porcelanowej filiżance powstaje dzieło sztuki, które w istocie może wzbudzić zachwyt wśród miłośników aromatycznej kawy.
Wybór kaw jest coraz szerszy, a polscy bariści mają dla nas coraz więcej ciekawych ofert. Dla miłośników aromatycznego, pobudzającego napoju, oznacza to szereg nowych możliwości, z których z pewnością warto skorzystać. Mocne espresso i dobrze spienione mleko to duet, dzięki któremu miłośnicy kawowych napojów z pewnością