W Krakowie można już legalnie malować jaja
Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski zniósł zakaz zabraniający krakowianom barwienia jaj wielkanocnych. Zakaz wprowadzono przed 93 laty w obliczu braków aprowizacyjnych po wybuchu I wojny światowej. Zapomniany przepis nigdy nie został uchylony.
21.03.2008 | aktual.: 21.03.2008 16:14
Prezydent Krakowa wydał przed świętami "Reskrypt w sprawie barwienia jaj wielkanocnych". Uroczysty dokument wydany na Wielkanoc 2008 r. co prawda znosi cesarsko-królewski reskrypt sprzed lat, zaleca jednak oszczędność i przestrzega krakowian przed trwonieniem jaj.
"W Wielką Sobotę 3 kwietnia 1915 roku Magistrat Stołecznego Królewskiego Miasta Krakowa wydał zakaz farbowania jaj i wprowadzania ich do obiegu handlowego. Czcigodni rajcy kierowali się dobrem wspólnym mieszkańców Miasta, w ciężkich wojennych czasach narażonych na braki w aprowizacji i pochylili się z troską nad możliwością trwonienia jaj w skomplikowanym procesie barwienia. Zakaz ten, nigdy nie uchylony, obowiązuje do dziś, tak więc każdy krakowianin malujący pisanki naraża się na surowe kary, przewidziane w rozporządzeniu cesarskim" - pouczył krakowian w reskrypcie prezydent Majchrowski.
"Ponieważ od 1915 roku sytuacja Miasta i zaopatrzenie jego mieszkańców w żywność, także nabiał, uległy niejakiej poprawie, zapadła decyzja o zniesieniu wspomnianego zakazu. Podaje się więc do publicznej wiadomości, że farbowanie jaj w Krakowie jest od dziś w pełni legalne. Jednocześnie Magistrat przypomina o odwiecznych krakowskich zwyczajach, zakładających także w okresie przedświątecznym postępowanie z zachowaniem zasad należytej oszczędności. Operację malowania pisanek należy przeprowadzić ostrożnie, tak by, broń Boże, nie dochodziło do trwonienia jaj" - dodał Majchrowski.
Do 1915 r. krakowianie zdobili jaja przez co najmniej dziewięć wieków, bo zwyczaj ten na polskich ziemiach znany był już w pierwszym tysiącleciu naszej ery. Do Europy zwyczaj zdobienia jaj przynieśli prawdopodobnie Persowie. Najstarsze pisanki na terenach dzisiejszej Polski pochodzą z końca X w. Znaleziono je podczas wykopalisk archeologicznych w pozostałościach słowiańskiego grodu na opolskiej wyspie Ostrówek.
Krakowski zakaz z początku XX w. nie był jedynym w historii jaj wielkanocnych. Według historyków, na początku Kościół zabraniał jedzenia jajek w czasie Wielkanocy. Zakaz został cofnięty w XII wieku.