Koronawirus. Nowe zasady podróżowania transportem publicznym
Rada Ministrów opublikowała rozporządzenie ws. nowych zasad podróżowania transportem publicznym. Od soboty do 14 maja więcej osób będzie mogło przebywać w autobusach, tramwajach i pociągach. Po 15 maja limit ten jeszcze wzrośnie. Zmiany dotyczą też turystyki i gastronomii.
Nowe zasady określa rozporządzenie Rady Ministrów, które ma obowiązywać od soboty, 8 maja. Zgodnie z nim w całym kraju środkami transportu zbiorowego jak np. autobusami, tramwajami będzie mogła podróżować większa liczba osób.
Do 14 maja transport publiczny będzie mógł przewozić nie więcej osób, niż wynosi 50 proc. liczby miejsc siedzących albo 30 proc. liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących, przy jednoczesnym pozostawieniu w pojeździe co najmniej 30 proc. miejsc siedzących niezajętych.
Od 15 maja 2021 r. do 5 czerwca dany środek transportu publicznego będzie mógł przewozić w tym samym czasie nie więcej osób, niż wynosi 100 proc. liczby miejsc siedzących albo 50 proc. liczby wszystkich miejsc siedzących i stojących, przy jednoczesnym pozostawieniu w pojeździe co najmniej 50 proc. miejsc siedzących niezajętych.
Fundusz Odbudowy. Senat poprawi ustawę Sejmu? Paweł Jabłoński: To byłoby naruszenie Konstytucji
Pierwsza faza
Do życia będzie mogła powoli wracać turystyka. Od soboty 8 maja do 5 czerwca działalność wznowią hotele - z wyjątkiem stref restauracyjnych oraz welness&spa. Będzie obowiązywał w nich jednak limit gości - max. 50 proc. zajętych pokoi.
"Ograniczenia liczby udostępnianych pokoi nie stosuje się do pobytu gości będących żołnierzami Sił Zbrojnych Rzeczypospolitej Polskiej albo wojsk sojuszniczych, przebywających czasowo w Rzeczypospolitej Polskiej" - dodano w rozporządzeniu.
Restauracje hotelowe pozostaną zamknięte do 14 maja i w tym czasie posiłki będą mogły być serwowane tylko do pokoi, wyłącznie dla gości, których pobyt wynosi co najmniej jedną dobę hotelową.
Do tego czasu lokale gastronomiczne będą mogły sprzedawać posiłki tylko na wynos.
Druga faza
15 maja ma się rozpocząć powolny powrót do normalności dla lokali gastronomicznych. Do 28 maja będą mogły zostać otwarte ogródki restauracyjne.
"Od dnia 15 maja 2021 r. do dnia 28 maja 2021 r. prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów (...) działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (...) oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (...) jest dopuszczalne w ogródku gastronomicznym rozumianym jako wyznaczone miejsce do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych, w których jest prowadzona ta działalność, lub w ogródku gastronomicznym stacji paliw" - napisano w rozporządzeniu.
Tego typu miejsca będą musiały działać w ścisłym reżimie sanitarnym, czyli z zachowaniem bezpiecznej odległości między stolikami, a także limitem osób.
Trzecia faza
Z kolei od 29 maja do 5 czerwca działalność będą mogły wznowić restauracje.
"Od dnia 29 maja 2021 r. do dnia 5 czerwca 2021 r. prowadzenie przez przedsiębiorców w rozumieniu przepisów (...) działalności polegającej na przygotowywaniu i podawaniu posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (...) oraz związanej z konsumpcją i podawaniem napojów (...) jest dopuszczalne: w ogródku gastronomicznym rozumianym jako wyznaczone miejsce do sezonowego użytkowania dla celów gastronomicznych, w których jest prowadzona ta działalność, lub w ogródku gastronomicznym stacji paliw; w lokalu lub w wydzielonej strefie gastronomicznej sali sprzedaży w przypadku stacji paliw płynnych" - czytamy w rozporządzeniu.
Lokale gastronomiczne będą musiały działać w ścisłym reżimie sanitarnym - maksymalnie 50 proc. obłożenia lokalu, a także z zachowaniem bezpiecznej odległości między stolikami.