Kluski śląskie zamiast jajek na bekonie
Dzięki Polakom, którzy pracują w Wielkiej
Brytanii, w ciągu ośmiu miesięcy tego roku wartość eksportu
artykułów rolno-spożywczych wzrosła w porównaniu z 2004 r. o 59% - podaje "Rzeczpospolita" w weekendowym wydaniu.
05.11.2005 | aktual.: 05.11.2005 20:24
W artykule pt. "Kluski śląskie zamiast jajek na bekonie" dziennik informuje, że od stycznia do sierpnia tego roku polskie firmy sprzedały na Wyspy Brytyjskie żywność za 324 mln USD, co stanowi blisko jedną dziesiątą łącznej wartości całego eksportu do tego kraju.
Właściciele sklepów z polską żywnością w Wielkiej Brytanii szacują, że 80% ich klientów stanowią Polacy, których liczba po 1 maja 2004 r. znacznie wzrosła. Szacuje się, że legalną pracę mogło znaleźć tam już prawie 200 tys. rodaków.
"Przyzwyczajeni do polskiej kuchni, chętniej kupują towary sprowadzane z Polski. Lepiej od brytyjskiego smakują im polski chleb i wędliny. Kupują także kefiry, maślankę i twaróg, których nie można kupić w brytyjskich sklepach" - pisze "Rzeczpospolita". (PAP)