Jesiotry w niebezpieczeństwie
W ciągu ostatnich 20 lat, z Morza Kaspijskiego w wyniku nielegalnych połowów zniknęło 140 milionów jesiotrów. Ryby te są szczególnie cenne ze względu na swoją ikrę, z której produkowany jest kawior.
03.12.2000 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nielegalny połów zagraża ekosystemowi Morza Kaspijskiego jak też rosyjskiej i irańskiej produkcji kawioru. Kraje te są największymi eksporterami kawioru w świecie.
Około 30 % "czarnej perły" spożywanej w restauracjach w Europie i Ameryce Północnej pochodzi z przemytu - twierdzą władze irańskie. Państwo irańskie, które jest monopolistą produkcji kawioru, sprzedaje ten cenny produkt po cenie od 400 do 700 dolarów za kilogram, gdy przemytnicy oferują kawor nawet po 110 dolarów za kilogram.
Co roku od 6 do 8 ton kawioru pierwszej jakości sprzedawane jest poza kontrolą państwa.
Władze irańskie rozważają sprywatyzowanie produkcji i eksportu kawioru, co miałoby stanowić zaradzić przemytowi. Tymczasem w Rosji - przeciwnie - by ratować jesiotry, władze chcą wprowadzić państwowy monopol na produkcję i eksport kawioru. (ej)