Jedz na zdrowie... swoje i środowiska!
To, co znajduje się na naszym talerzu, już dawno przestało być kwestią jedynie naszych prywatnych upodobań kulinarnych. Jedzenie to jeden z obszarów, gdzie decyzje mają znaczenie - zarówno w kontekście zdrowia naszego i naszej rodziny, jak i kondycji planety. Od lat do głosu dochodzi ciekawy trend żywieniowy, który łączy w sobie dbałość o siebie i środowisko. Jest nim - bazująca na roślinach - dieta planetarna. O co w niej chodzi? Wyjaśniamy!
05.06.2022 | aktual.: 24.06.2022 13:33
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Zmień nawyki
Wszystko, co pojawia się na naszych talerzach, wpływa na zdrowie, a w szerszym kontekście również na planetę. Każdy produkt wytworzony przez człowieka zostawia tzw. ślad węglowy, który niekorzystnie wpływa na środowisko naturalne. Dlatego tak ważne jest, by pozostawiać po sobie jak najmniej tych śladów i dokonywać takich wyborów, które są jak najbardziej korzystne dla środowiska. To nie jest takie skomplikowane! Warto pamiętać na przykład, że przy wytwarzaniu produktów pochodzenia zwierzęcego zużywa się więcej wody niż w przypadku produkcji ich odpowiedników roślinnych. To pokazuje, że nasze codzienne wybory, zdawałoby się zupełnie nieliczące się w globalnej skali, mają jednak ogromny wpływ na to, w jakiej kondycji nasze pokolenie zostawi po sobie Ziemię. Dlatego warto być elastycznym i dokonywać mimo wszystko bardzo prostych wyborów. Na przykład – zamiast kanapki z szynką, czasami zjeść po prostu kromkę chleba z pastą strączkową i mnóstwem warzyw. A do kawy dodać napój roślinny – pyszny i co bardzo ważne – dobry dla planety.
Dieta planetarna – na czym polega łączenie jedzenia z troską o środowisko
Według grupy 37 naukowców wchodzących w skład The EAT-Lancet Commission on Food, Planet, Health, dieta łącząca odpowiednią wartość odżywczą i przyjemność jedzenia z troską o kondycję planety jest możliwa. Głównym założeniem tzw. diety planetarnej jest m.in. zmniejszenie o ponad połowę spożycia mięsa (przede wszystkim czerwonego), ograniczanie spożycia tłuszczów nasyconych, pochodzących głównie z produktów odzwierzęcych, a także redukcja ilości cukru w diecie. Naukowcy rekomendują większe spożycie produktów pochodzenia roślinnego – w tym owoców, warzyw, orzechów, nasion i produktów pełnoziarnistych. Zgodnie z zaleceniami, źródłem białka mogą być rośliny strączkowe oraz orzechy. Oczywiście, w diecie muszą znaleźć się także wspomniane warzywa i owoce, których rola w prawidłowym odżywianiu jest ogromna i które powinny stanowić podstawę posiłków. Aby zrealizować te założenia, niezbędna jest zmiana nawyków żywieniowych, doskonalenie sposobów wytwarzania żywności i eliminowanie jej strat na wszystkich etapach.
Polacy wiedzą, o co tu chodzi
Tu – czyli w dobrze zbilansowanej diecie. Zwłaszcza to najmłodsze pokolenie. Okazuje się, że młodzi Polacy coraz częściej wybierając żywność, kierują się już nie tylko jej ceną, smakiem czy składem i wartością odżywczą produktów. Coraz bardziej świadomie poszukują dodatkowych wartości, towarzyszących wytwarzaniu żywności. Tymi wartościami mogą być na przykład sposób pozyskiwania składników, wykorzystywanych w procesie produkcji, czy niższy ślad środowiskowy. Obecnie przeszło jedna trzecia polskich konsumentów deklaruje ograniczenie spożycia mięsa, co wskazuje jako działanie związane z troską o zdrowie i planetę. Polacy są otwarci na próbowanie roślinnych produktów i mają wysokie oczekiwania co do ich dostępności i jakości. A młodzi zmieniają swoje nawyki żywieniowe i coraz częściej wybierają jedzenie przyjaźniejsze zdrowiu, planecie i zwierzętom. Polacy coraz chętniej sięgają po produkty na bazie roślin - w 2018 roku co 10. gospodarstwo domowe (11,5%) poszukiwało na rynku produktów pochodzenia roślinnego, podczas gdy w 2021 roku odsetek ten wyniósł już 27%[1]. Produkty roślinne to żywność przyszłości, bo sięganie po nie niesie ze sobą korzyści dla zdrowia i planety – co konsumenci doceniają coraz bardziej. Już dziś Polska jest jednym z najszybciej rozwijających się rynków produktów roślinnych w Europie.
Żywność przyszłości
A producenci żywności? Wychodzą tym trendom naprzeciw! Kategoria produktów roślinnych[2]
rozszerza się w rekordowym tempie, w minionym roku jej wartość zwiększyła się aż o blisko 40%[3]. Warto wiedzieć, że połowę tego wzrostu generuje marka Alpro.
Nowe produkty z linii Alpro smakują jak mleko, choć wcale mlekiem nie są. Produkty te są oparte na roślinach – stanowią one 100% składu i aż 96% opakowania. Na tym nie koniec, bo firma Danone, która jest producentem Alpro, deklaruje, że do 2025 opakowania wszystkich produktów Alpro będą wykonane w 100% z materiału pochodzącego z roślin. Co więcej – marka wciąż będzie rozwijać swoją ofertę, a na półki sklepowe będą trafiać nowe produkty. Dziś w skład oferty wchodzą napoje, desery oraz produkty z żywymi kulturami bakterii, tzw. jogurty roślinne. Produkty te są doskonałym rozwiązaniem dla osób o szczególnych wymaganiach żywieniowych, a więc osób z nietolerancją laktozy lub alergią na białka mleka, a także dla tych, którzy wybierając żywność, kierują się konkretnymi zasadami, np. dla fleksitarian, którzy ograniczają spożycie produktów odzwierzęcych na rzecz produktów pochodzenia roślinnego. Produkty z linii Alpro PSST!... TO NIE MLEK*, nie zawierają cukru, słodzików czy substancji konserwujących i mają niską zawartość niepożądanych w diecie tłuszczów nasyconych.
Alpro posiada Certyfikat Fundacji Pro-Terra Green Certificate, gwarantujący, że: soja, z której powstają produkty, jest wolna od GMO, powstawanie produktów nie przyczynia się do wycinania lasów, produkty powstają przy zastosowaniu proekologicznych praktyk rolniczych. Producent Alpro razem ze swoimi dostawcami wprowadza praktyki rolnictwa regeneratywnego, które przyczyniają się do regeneracji gleby i zachowania bioróżnorodności.
[1] Zródło:Panel Gospodarstw Domowych GFK
[2] Dotyczy roślinnych alternatyw do mleka, jogurtu, deserów mlecznych i śmietany.
[3] Danone sourced from NielsenIQ, Retail Audit, Total Poland (Food), Sales Value % Change FY 2021 compared to FY 2020 in the Plant Based Category (Copyright © 2022, NielsenIQ