Jedz czekoladę, to nie łakomstwo
Bardzo zdrowy, wykonany z czekolady strój (PAP)
To nie łakomstwo, ale geny odpowiedzialne są za zamiłowanie do czekolady - uważają amerykańscy naukowcy. Ich zdaniem, pociąg do słodkości jest po prostu dziedziczny.
30.04.2001 | aktual.: 22.06.2002 14:29
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Grupa badaczy odkryła u myszy gen T1R3, który pozwala tym zwierzętom na rozróżnianie słodkich i gorzkich smaków. Ich zdaniem, taki sam gen znajduje się w organizmach ludzkich.
Według dr Roberta Margolskee, odkrycie genu pozwala na wyjaśnienie pewnych zależności na przykładzie zwierząt. Te zwierzęta, które lubią słodycze, są silne i zdrowe, ponieważ spożywają dużą ilość wartościowych węglowodanów, znajdujących się właśnie w słodyczach - uważa naukowiec. (jask)