PolskaJak dobrze zjeść w święta i nie zmęczyć się gotowaniem?

Jak dobrze zjeść w święta i nie zmęczyć się gotowaniem?

Dwanaście potraw pomnożone przez dziesięciu członków rodziny to nie lada wyzwanie nawet dla najdzielniejszej pani domu. Zwłaszcza gdy przy świątecznym stole zasiądzie wieloosobowy zastęp, który na wigilijne frykasy czekał cały rok.

22.12.2009 | aktual.: 23.12.2009 08:46

Z odsieczą przychodzą firmy cateringowe i restauracje. Na ich wyroby z roku na rok decyduje się coraz więcej osób. Dotychczas wiele gospodyń zamówienie gotowych dań traktowało jak plamę na honorze, jednak coraz częściej przeważają względy praktyczne. Zamówienie dań to doskonałe rozwiązanie dla osób zapracowanych, które przed świętami nie znajdują czasu na gotowanie.

Firmy cateringowe są też zbawieniem dla tych, którzy stronią od przedświątecznego ścisku w marketach lub nie mają drygu do gotowania. - W zeszłym roku uniknęłam kompromitacji w oczach świeżo upieczonej teściowej dzięki firmie cateringowej - mówi warszawianka z Bemowa Julia Przybył. - Uszka wigilijne smakowały tak, jak domowe - dodaje.

Maria Dutkowska z Leniwej Gospodyni przy ul. Nowowiejskiej w Warszawie przyznaje, że klienci zamawiają przede wszystkim potrawy tradycyjne, choć zdarzają się tacy, którzy na święta szukają urozmaicenia w menu. - Nietypowo, dużym zainteresowaniem cieszy się sałatka grecka z makaronem i tuńczykiem - mówi.

W kawiarni Catering przy ul. Annopol 4 za porcję barszczyku z uszkami grzybowymi zapłacimy 6 zł. Tyle samo trzeba będzie zapłacić za porcję pierogów z farszem z kapusty i grzybów. - Przy większych zamówieniach dostarczamy dania pod wskazany adres - mówi Aleksandra Mroczkowska.

W wielu firmach zamówienia były przyjmowane tylko do końca zeszłego tygodnia, ale jeszcze nie wszystko stracone. Trzeba się jednak spieszyć. W restauracji Chata Polska przy ul. Dzieci Warszawy 27a zamówienia można składać jeszcze tylko dziś. Podobnie jest w restauracji Gaja przy ul. Połczyńskiej 126, gdzie za kapustę z łazankami zapłacimy 50 zł/kg, a 100-gramowa porcja karpia w galarecie uszczupli portfel o 8 zł.

Średni koszt zamówienia wigilijnego pakietu dla sześcioosobowej rodziny to suma 600-800 zł. Nie trzeba jednak zamawiać wszystkich dań, a pozwolić się wyręczyć w przygotowywaniu tylko tych najbardziej pracochłonnych.

Polecamy w wydaniu internetowym www.polskatimes.pl/Warszawa: Prezenty do ostatniej chwili

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)