InnowacjeJadłospis genetyczny

Jadłospis genetyczny

Żeby zdrowo żyć, nie wystarczy zdrowo jeść. Trzeba jeszcze ustalić, jaka dieta jest dla nas najlepsza. Informacje te są zapisane w naszych genach. Naukowcy uczą się właśnie je odczytywać - pisze "Newsweek".

Genomika żywienia - dziedzina wiedzy, o której pięć lat temu nikt nie słyszał - stara się wyjaśnić, jak różne substancje zawarte w pokarmach wpływają na geny i odwrotnie. Niegdyś uważano, że proces ten przebiega jednokierunkowo - niedobre pokarmy powodują miażdżycę, dobre geny mogą temu przeciwdziałać. Z nowych badań wynika jednak, że te zależności są bardziej skomplikowane: pewne pokarmy wzmagają działanie genów, a inne - hamują - czytamy w "Newsweeku".

Miną lata, zanim naukowcom uda się sporządzić w miarę poprawny schemat tych połączeń. Ale już dziś odkryli niektóre zależności między dietą a genami. Wiadomo, że zielona herbata zawiera silne środki przeciwutleniające. A te zapobiegają chorobom układu sercowo-naczyniowego i pewnym nowotworom. Ale tylko u niektórych kobiet pijących zieloną herbatę zmniejsza się zagrożenie rakiem piersi - podaje tygodnik.

Inną substancją, której poświęcono wiele badań, jest kurkumina. To żółty barwnik zawarty w przyprawie o nazwie kurkuma, wchodzącej w skład indyjskiej mieszanki curry - czytamy w "Newsweeku". Kurkumina zmniejsza skutki działania wielu genów sprzyjających stanom zapalnym, powiązanych z miażdżycą tętnic, rakiem jelita prostego i chorobą Alzheimera. - Nie jest zapewne przypadkiem, że w Indiach występuje najniższy na świecie odsetek zachorowań na alzheimera - mówi profesor Sally Frautschy, neurolog z University of California w Los Angeles, która wraz z mężem, Gregiem Cole'em, prowadzi badania nad kurkumą.

Genomika stworzy im nowe możliwości identyfikowania i wyodrębniania substancji czynnych z roślin i innych naturalnych źródeł, oczyszczania ich oraz syntetyzowania - prognozuje "Newsweek". A tym farmaceuci zajmowali się od dawna.

Wybrane dla Ciebie
Komentarze (0)